Buna dimineata .Va rog sa ma lamuriti intr-o problema: Sunt divortata din septemebrie 2010 , iar in urma divortului am o hatarare definitiva si irevocabila in care mi se acorda custodia totala a fetitei (acum in varsta de 10 ani) , iar tatal are un program de vizita stabilit. Intrebarea mea este daca tatal ei la un moment dat ( cu motiv sau fara motiv ) m-ar putea da in judecata si sa ceara custodie comuna? Se poate schimba hotararea mea de custodie totala? Va multumesc.
Da, poate sa actioneze in judecata si nu hotararea ce o aveti se schimba, ci obtine in instanta ca ambii parinti sa exercite autoritatea parinteasca, e o alta hotarare.
Ar putea solicita instanței să încuviințeze exercitarea comună a custodiei dacă ar dovedi motive justificate care au intervenit după pronunțarea hotărârii la care ați făcut referire care să determine luarea acestei măsuri.
În practică, foarte rar se acordă custodie comună dacă s-a acordat custodie exclusivă. Un motiv justificat ar fi, de exemplu, dacă tatăl ar putea dovedi că exercitați acte de violență asupra copilului.
Nu e nevoie sa dovedeasca ca nu sunteti o mama buna, in cazul lui obtine usor pt ca s-a schimbat legea, dvs ati obtinut copilul in incredintare, nu " custodie" exclusiva.
Va rog sa ma lamuriti? Daca este o hotarare definitiva si irevocabila se poate schimba? In hotararea mea scrie asa:,,...Incredinteaza reclamantei parate spre crestere si educare minora...,incuviinteaza ca paratul reclamant sa aiba legaturi parintesti cu minora....si stabileste urmatorul program de vizitare: in prima si a treia saptamana de sambata orele 16 pana duminca orele 18 si in vacanta de vara in perioada 15-22.06 cu posibilitatea luarii minorei la domiciliul sau....,,