avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie copil minor

Buna dimineata .Va rog sa ma lamuriti intr-o problema: Sunt divortata din septemebrie 2010 , iar in urma divortului am o hatarare definitiva si irevocabila in care mi se acorda custodia totala a fetitei (acum in varsta de 10 ani) , iar tatal are un program de vizita stabilit. Intrebarea mea este daca tatal ei la un moment dat ( cu motiv sau fara motiv ) m-ar putea da in judecata si sa ceara custodie comuna? Se poate schimba hotararea mea de custodie totala? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 08:58, 20 Decembrie 2016
Da, poate sa actioneze in judecata si nu hotararea ce o aveti se schimba, ci obtine in instanta ca ambii parinti sa exercite autoritatea parinteasca, e o alta hotarare.
Buna ziua,

Ar putea solicita instanței să încuviințeze exercitarea comună a custodiei dacă ar dovedi motive justificate care au intervenit după pronunțarea hotărârii la care ați făcut referire care să determine luarea acestei măsuri.

În practică, foarte rar se acordă custodie comună dacă s-a acordat custodie exclusivă. Un motiv justificat ar fi, de exemplu, dacă tatăl ar putea dovedi că exercitați acte de violență asupra copilului.

O zi bună!
Ultima modificare: Luni, 19 Decembrie 2016
Ionita Loredana Avocat, Avocat
Nu e nevoie sa dovedeasca ca nu sunteti o mama buna, in cazul lui obtine usor pt ca s-a schimbat legea, dvs ati obtinut copilul in incredintare, nu " custodie" exclusiva.
Va rog sa ma lamuriti? Daca este o hotarare definitiva si irevocabila se poate schimba? In hotararea mea scrie asa:,,...Incredinteaza reclamantei parate spre crestere si educare minora...,incuviinteaza ca paratul reclamant sa aiba legaturi parintesti cu minora....si stabileste urmatorul program de vizitare: in prima si a treia saptamana de sambata orele 16 pana duminca orele 18 si in vacanta de vara in perioada 15-22.06 cu posibilitatea luarii minorei la domiciliul sau....,,
Ati obtinut o hotarare irevocabila la acea vreme. Acum tatal poate obtine in conjuctura noii legi, o alta hotarare.

Alte discuții în legătură

Decizie de divort definitiva si irevocabila, pronuntata inaintea modificarii codului civil, custodie simpla copil minor angeo2014 angeo2014 Buna ziua, Ma intereseaza, va rog, sa stiu daca si in ce conditii - conform noului cod civil - se poate cere si modifica o decizie de divort definitiva si ... (vezi toată discuția)
Autoritate parinteasca danyela2003 danyela2003 Autoritatea părintească în privinţa minorei , se va exercita de către reclamanta pârâtă. Stabileşte locuinţa minorei la reclamanta ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara - stabilire in alta tara cu minor daria_ramona2006 daria_ramona2006 buna ziua.am si eu o intrebare:sunt divortata de 2 ani si am o fetita de 6 ani care mi-a fost incredintata .fostul meu sot locuieste in vaslui iar eu cu ... (vezi toată discuția)