avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1138 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Decizie de divort definitiva si irevocabila, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Decizie de divort definitiva si irevocabila, pronuntata inaintea modificarii codului civil, custodie simpla copil minor

Buna ziua,

Ma intereseaza, va rog, sa stiu daca si in ce conditii - conform noului cod civil - se poate cere si modifica o decizie de divort definitiva si irevocabila, pronuntata in 2010, cu acordarea custodiei minorului mamei.

Mai explicit, este posibil ca tatal minorului sa solicite custodia comuna? In ce conditii? Ma gandesc ca, decizia fiind definitiva si irevocabila, ar trebui sa aiba motive intemeiate... Care ar putea fi acestea, va rog?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:31, 21 Octombrie 2014
Nu se modifica hotararea e divort, ci se obtine o noua hotarare, dupa legea aplicabila in acest moment.
Nu trebuie motive intemeiate ca tatal sa obtina, insa nu ar trebui sa obtina daca din momentul divortului nu a fost interesat de copilsi nu are o relatie cu acesta.
Multumesc pentru promptitudine!

In proces partile au fost de acord cu divortul si custodia simpla acordata mamei, tatal plateste pensie alimentara, programul de vizitare este stabilit de comun acord, iar tatal are o relatie fireasca cu copilul. Mentionez ca minorul are 7 ani in prezent.

In aceste conditii, dorinta copilului conteaza intr-un eventual nou proces?
Va fi ascultat daca se va considera necesar, insa soarta procesului nu depinde de dorinta copilului, copilul nu stie ce e mai bine pt el la varsta asta si nici nu cunoaste ce inseamna ca ambii parinti vor exercita autoritatea parinteasca.. in cele mai multe cazuri nici parintii nu stiu ce inseamna.
Dorinta copilului ca parintii sa exercite autoritatea parinteasca in comun? nu vad de ce l-ar intreba
Pai daca relatiile sunt normale, care e temerea exact?

Alte discuții în legătură

Hotarare definitiva si irevocabila privind tutela lili90 lili90 Am un copil minor care nu si-a vazut tatal niciodata pentru ca nu a fost interesat de copil (nu am fost casatoriti). Am obtinut incredintarea minorului, ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara minor cu parinti divortati ciel_bleu ciel_bleu Buna ziua, Desi am citit pe forum celelalte postari referitoare la subiect, nu imi este clara situatia, deoarce nu reusesc sa inteleg decizia de divort a ... (vezi toată discuția)
Custodia minorului acordata tatalui Dilema2014 Dilema2014 Cum trebuie procedat pt.ca sa se asigure obtinerea custodiei unui minor de catre tata? (vezi toată discuția)