avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Iesire din tara minor cu parinti divortati
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Iesire din tara minor cu parinti divortati

Buna ziua,
Desi am citit pe forum celelalte postari referitoare la subiect, nu imi este clara situatia, deoarce nu reusesc sa inteleg decizia de divort a fratelui meu. El are un baietel de 8 ani, pe care as vrea sa-l iau la vara in vacanta in strainatate. Problema este ca el este divortat, fosta sotie locuind acum in strainatate si este dificil sa obtin de la ea acordul pentru iesirea din tara a minorului.
Pe actul de divort este mentionat "stabileste locuinta minorului la domicililul reclamantului" (al frateului meu) si "autoritatea parinteasca asupra minorului va fi exercitata in comun de ambii parinti." Documentul este declarat definitiv si irevocabil. Se poate intelege din hotararea de divort ca copilul a fost incredintat tatalui?
In acest caz, mai este nevoie de acordul mamei pentru iesirea din tara?
Cu multumiri
Cel mai recent răspuns: ciel_bleu , utilizator 12:27, 22 Aprilie 2013
Da, este nevoie de acordul mamei chiar daca domiciliul minorului a fost stabilit la tata.
Daca autoritatea parinteasca e exercitata in comun de ambii parinti, asta inseamna ca ambii parinti decid impreun aunde si cand pleaca minorul. Aveti nevoie de acordul mamei. Il poate da la consulat.
Din octombrie 2011, odata cu intrarea in vigoare a Codului Civil Nou, institutia divortului s-a modificat, in sensul ca nu se mai foloseste notiunea de incredintare a minorului, ci de autoritate parinteasca (custodie) care de regula este exercitata in comun (custodie comuna), sau pentru motive intemeiate se exercita exclusiv de catre unul din parinti(custodie exclusiva).
In ceea ce priveste minorul, acestuia i se va stabili locuinta la domiciliul unuia dintre parinti, insa nu este incredintat acestui parinte precum in reglementarea veche, orice decizie in legatura cu copilul fiind luata de catre ambii parinti.

In cazul dv, locuinta minorului s-a stabilit la domiciliul fratelui, custodia fiind comuna, de aceea mama pastreaza dreptul de a fi consultata si de a-si exprima acordul cu privire la masurile care trebuie sau nu luate privind minorul. Aceasta cu atat mai mult atunci cand este vorba de scoterea minorului din tara, pentru care este nevoie de acordul expres al mamei, iar daca aceasta refuza nejustificat sa-si exprime acordul, instanta, la cererea tatalui va suplini consimtamantul mamei.
Sau la un notar din tara respectiva apostilat sau supralegalizat, trimisa in tara tradusa si legalizata.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri! Este inestimabil ceea ce faceti pentru cei "pierduti" in probleme juridice!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tatal refuza sa-si dea acordul lilicu lilicu - divortul a fost anul trecut in ianuarie , pe vechiul cod, si mama are custodia copilului , tatal are drept de vizita - mama sa recasatorit cu un cetatean ... (vezi toată discuția)
Plecarea copilului din tara fara acordul ambilor parinti fconstantin fconstantin Buna ziua, As dori sa stiu, daca dupa un divort incheiat la notar, prin care se dovedeste ca, copilul este in custodia memei insa tatal are drept de vizita 2 ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor Melania17 Melania17 Buna ziua! Ma puteti lamuri in legatura cu intelesul termenilor de custodie comuna si incredintare minor? Care este diferenta si daca au acelasi inteles!? M-am ... (vezi toată discuția)