Buna ziua! Ma puteti lamuri in legatura cu intelesul termenilor de custodie comuna si incredintare minor? Care este diferenta si daca au acelasi inteles!? M-am tot documentat daca se poate iesi din tara cu minorul fara declaratia tatatui in conditiile in care exista hotarare judecatoreasca si dupa apel cu domiciliul copilului stabilit la resedinta mamei din strainatate insa peste tot scrie ca acest lucru este posibil daca copilul este incredintat mamei! Nimic despre custodie comuna... Ma intreb daca este acelasi lucru... Va multumesc...
nu e acelasi lucru.
in hotararile de pana in 2011 cand era in vigoare vechiul cod al familiei, apare termenul de incredintare minor spre crestere si educare si presupunea ca numai parintele ce il are in incredintare sa ia hotariri cu privire la minor, iar celalalt parinte, doar veghea, adica nu prea avea multe de zis.
dupa 2011, odata cu intrarea in vigoare a noului cod civil, avem autoritatea parinteasca exercitata in comun ( in termeni comuni, custodie comuna, in realitate, nu e custodie, ca in custodie lasi bunuri), asta insemna ca ambii parinti iau hotararile impreuna in ce il priveste pe copil, iar pt plecarea copilului in afara tarii, parintele ce il insoteste are nevoie de acordul celuilalt parinte, dar pt ca domiciliul copilului s-a stabilit la mama in strainatate, nu mai are nevoie de acordul tatalui, ci numai de hotarare , daca ies din tara pt a se deplasa catre domiciliu.
In prezent, conform legislatiei in vigoare, sunt reglementare doua forme de autoritate parinteasca:
-cea comuna, aceasta fiind regula aplicabila in materie.
-cea exclusiva, fiind aplicata in cazuri de exceptie, cand minorul este pus in situatii de risc.
Dispozitiile din Codul civil se completeaza cu dispozitiile legii 272/2004 privind promovarea si protectia drepturilor minorului.
Codul familiei a fost aprogat prin adoptarea Codului civil, la data de 1 octombrie, anul 2011.
Codul familiei cuprindea notiunea de "incredintare "a minorului.
Aceasta, in prezent, nu mai este utilizata.
Custodia vizeaza bunurile, asadar, notiunea de "custodie" este eronat folosita, cand este efectuata o raportare la minori.
Conform Codul familiei, termenul de "incredintare" se refera la exercitarea drepturilor si indatoririlor de catre un singur parinte , asadar, notiunea poate fi asimilata autoritatii exclusive.
Orice masura luata fata de minori , de catre instanta de tutela, se circumscrie principiului preeminentei interesului superior al acestuia.