avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... scoatere minor din tara fara acordul tatalui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

scoatere minor din tara fara acordul tatalui

Se poate sa scot din tara un minor fara acordul tatalui, daca sentinta de divort s-a pronuntat in 2009 si minorul mi-a fsot incredintat mie spre crestere si educare?

Va rog sa ma ajutati pt ca domnul este recalcitrant si refuza sa semneze procura notariala. :sorry:
Cel mai recent răspuns: capucino , utilizator 22:32, 3 Septembrie 2015
Dacă călătoriți în Uniunea Europeană puteți să-l scoateți din țară fără acordul tatălui. Trebuie să aveți sentința, în original, la graniță precum și certificatul de naștere
Cata vreme aveti o hotarare definitiva si irevocabila prin care minorul a fost incredintat mamei, nu aveti nevoie de acordul tatalui pentru a iesi din tara impreuna cu minorul.
Aveti nevoie de hotararea legalizata cu mentiunea " definitiva si irevocabila si pasaport pentru minor.

ART. 30- legea 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate mod si compl prin legea 175/2013
(1) Organele politiei de frontiera permit iesirea din Romania a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
...............................................................................
c) minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate si care calatoreste in strainatate impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celduilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau ca exercita singur autoritatea parinteasca in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva si irevocabila ori in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva pentru procesele incepute cu data de 15 februarie 2013
.................................................................................
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
textul mentionat se refera la o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila pentru procesele judecate dupa vechiul cod de procedura civila sau la o hotarare judecatoreasca definitiva pentru procesele incepute dupa intrarea in vigoare a noul cod de procedura , INSA din ambele hotarari trebuie sa rezulte exercitarea in mod exclusiv a autoritatii parintesti.

Autoritatea parinteasca a aparut pentru prima data in legislatia romana in Noul Cod Civil si s-a aplicat incepand cu 1 octombrie 2011 (data la care noul cod a intrat in vigoare). Prin urmare art. ART. 30- legea 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate mod se refera la hotararile judecatoresti din care sa rezulte exercitarea in mod exclusiv a autoritatii parintesti, respectiv doar la acele hotarari date dupa 1 octombrie 2011.

Avand in vedere ca notiunea de autoritate parinteasca este mult mai specifica si cuprinzatoare decat formula generala de incredintare a minorului spre crestere si educare unuia dintre parinti si intrucat implica si dreptul celuilalt parinte de a lua decizii in privinta minorului , privind locuinta, resedinta, felul invataturii etc......nu cred ca ele pot fi considerate echivalente in nicio situatie si prin urmare nu pot produce aceleasi efecte juridice.

Daca ati lua copilul in vacanta nu ar fi probleme pentru viitor, insa daca doriti sa ii schimbati locuinta minorului, scoala unde invata (in alt stat si folosind o alta limba), limitand totodata dreptul parintelui din tara de a mai avea legaturi personale cu minorul prin distanta mare si costurile care apar, cred ca se poate ajunge in situatia de a pierde dumneavoastra autoritatea asupra minorului.

Exercitarea autoritatii parintesti de catre unul dintre parinti in mod exclusiv nu este absoluta, definitiva irevocabila si pentru motive temeinice se poate schimba modul de exercitare in favoarea celuilalt parinte.

Cel mai bine este sa aveti acordul fostului sot intr-un act notarial din care sa reiasa ca este de acord cu toate aceste aspecte si ca intelege ca dumnevoastra sa exercitati singura autoritatea parinteasca si sa indepliniti toate actele si procedurile necesare in interesul minorului etc...
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2015
Andrei Stefan Placinta, Avocat
nu aveti nevoie de acordul tatalui scie asta f clar in art de lege si nici de certificatul de nastere ( nu ca ar fi mare greutate sa il prezentati) , copilul calatoreste cu buletin sau pasaport, dupa caz/ varsta.


numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila SAU ca exercita singur autoritatea parinteasca
Daca d-l este recalcitrant si refuza sa semneze dvs. plecati pe baza sentintei definitive [ editat]. Odata ajunsi in tara de destinatie d-l tata nu are decat sa deschida un nou proces de obtinere a autoritatii parinteti in comun. oricum daca vrea poate sa va deschida proces oricand, fie ca ramaneti in tara fie ca plecati.
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2015
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Incredintarea minorului gabi1111 gabi1111 Buna seara sunt o mama careia mi sa incredintat minoru dupa divort ( fara alte specificari) intrebarea me este DACA EU AM MINORUL INCREDINTAT PENTRU AL LUA CU ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de semnatura tatalui,sau nu? mihasava35 mihasava35 Buna ziua..Sunt divortata din aprilie 2016.In urma mariajului,a rezultat un copil,in varsta de aproape 5 ani acum.In urma divortului,am obtinut tutela ... (vezi toată discuția)
Acord iesire din tara minor Paula Tudor Paula Tudor Buna ziua! Este adevarat ca daca autoritatea parinteasca este exercitata doar de catre un singur parinte, conform art. 398 sau art. 507 - cod civil, nu este ... (vezi toată discuția)