avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am nevoie de semnatura tatalui,sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am nevoie de semnatura tatalui,sau nu?

Buna ziua..Sunt divortata din aprilie 2016.In urma mariajului,a rezultat un copil,in varsta de aproape 5 ani acum.In urma divortului,am obtinut tutela deplina,nu comuna.As vrea sa stiu,daca,am nevoie de aprobarea si/sau semnatura tatalui minorului,daca vreau sa imi petrec concediul in afara tarii impreuna cu copilul?
Multumesc anticipat pt raspunsuri
Daca autoritatea parinteasca se exercita de catre dvs in mod exclusiv nu aveti nevoie de acordul tatalui.
Daca prin hotarare pronuntata instanta a dispus ca numai dvs. sa exercitati autoritatea parinteasca cu privire minor, atunci puteti sa iesiti din tara impreuna cu acesta fara sa mai aveti nevoie de o declaratie de acord din partea tatalui.
La iesirea din tara aveti nevoie doar de hotararea judecatoreasca legalizata si pasaport pentru minor.

Art. 30- Legea 248/2005 - privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate
(1) Organele politiei de frontiera permit iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
..............................................
c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărți de identitate/cărți electronice de identitate și care călătorește în străinătate împreună cu unul dintre părinți i se permite ieșirea în aceleași condiții și împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declarația celuilalt părinte, numai dacă părintele însoțitor face dovada faptului că i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă sau că exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă și irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013;
..............................................
Bună seara, dacă avem custodia comuna și tatăl nu răspunde la mesajele solicitate de mine in interesul copilului de ex pt semnături grădiniță,etc. Ce este de făcut? Mulțumesc?
Trebuie să iniţiaţi acţiune în instanţă, pentru suplinirea semnăturii tatălui. Trebuie să dovediţi interesul pentru copil şi refuzul tatălui de a-şi da acordul.
Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2022
Martonze, utilizator
Vă adresați instanței de judecată pentru suplinirea acordului său. În funcție de necesitățile copilului si nevoia de acord a tatălui, dacă acesta din urmă este consecvent cu această atitudine de ignorare a solicitărilor și pe viitor, puteți încerca o solicitare de exercitare exclusivă a autorității părintești.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare judecatoreasca incredintare minor gulia gulia buna ziua!am si eu o intrebare:Cum pot intra in posesia unei hotarari judecatoresti in care sa imi fie incredintat copilul avand in vedere ca,copilul meu este ... (vezi toată discuția)
Divort Cecilia1984 Cecilia1984 Buna ziua. As dori să stiu dacă am custodia exclusivă a copilului pot părăsi România fără procură? (vezi toată discuția)
Acordul tatalui cu privire la iesirea copilului din tara alispopa alispopa Divortata cu copil, am sentinta definitiva si irevocabila prin care copilul este in ingrijirea mea, din anul 2006 ( copilul are 14 ani). Doresc sa intreb daca ... (vezi toată discuția)