avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia minorului acordata tatalui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia minorului acordata tatalui

Cum trebuie procedat pt.ca sa se asigure obtinerea custodiei unui minor de catre tata?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:10, 24 Februarie 2014
Nu exista notiunea de ,,custodie,,in favoare unuia dintre parinti ci notiunea de stabilire a domiciliului minorului la unul dintre parinti,care poate fi si la tata daca acesta dovedeste ca interesul copilului este sa stea cu el .
Este bine sa consultati un avocat care sa va indrume in functie de dorintele d-voastra.
Nu există noţiunea de custodie, ci autoritate părintească şi stabilirea domiciliului minorului.
Părintele care solicită stabilirea domiciliului minorilor la dânsul fie se înţelege cu celălalt părinte în această privinţă fie , dacă nu există înţelegere, cere prin instanţă acest lucru. Trebuie să dovedească faptul că pentru minori, este mai bine să aibă domiciliul la el, cu argumente viabile.
Care ar fi acele argumente viabile, va rog?
Cum poate dovedi tatal ca este in interesul copilului sa stea la el? Care ar fi argumentele ce ar asigura reusita?
Incepand cu 2011 ambii parinti exercita autoritatea parinteasca in comun in mod automat. Parintii stabilesc de comun acord sau instanta la care dintre ei va locui minorul, iar acel parinte se numeste parinte rezident, iar celalalt - parinte nerezident. Daca dvs nu va referiti la domiciliu, ci la "incredintarea minorului spre crestere..." asa cum se mentiona in hotararile judecatoresti de pana in 2011, unde unuia dintre parinti (de obicei mama) i se acorda custodia, iar celalalt parinte avea drept de vizita si obligatia de plata a pensiei alimentare, atunci va referiti la obtinerea autoritatii exclusive. Acest lucru se poate obtine prezentand in fata instantei probe care sa dovedeasca ca este in detrimentul minorului ca cei doi parinti sa exercite in comun autoritatea parinteasca. Aveti aici extrasul din legea privind protectia drepturilor copilului:
(25) Se consideră motive întemeiate pentru ca instanţa să decidă ca autoritatea părintească să se exercite de către un singur părinte alcoolismul, boala psihică, dependenţa de droguri a celuilalt părinte, violenţa faţă de copil sau faţă de celălalt părinte, condamnările pentru infracţiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infracţiuni cu privire la viaţa sexuală, infracţiuni de violenţă, precum şi orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de către acel părinte a autorităţii părinteşti.

Alte discuții în legătură

Proces de custodie ... Cri013 Cri013 Bună. Am o întrebare, sper sa ma puteți ajuta. În cazul unui proces de custodie, în urma separării părinților prin divorț, dacă tatal dorește ... (vezi toată discuția)
Custodie copil Loredana Diaconu Loredana Diaconu Cum obtin custodia copilului si ce acte imi trebuie? La cine apelez prima data? (vezi toată discuția)
Custodie unica ContSters334794 ContSters334794 buna seara!asi avea si eu cateva intrebari daca se poate.fratele meu sta in concubinaj cu o persoana de 3 ani si au un copil de 7 luni impreuna.ei nu se ... (vezi toată discuția)