avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie copil

Cum obtin custodia copilului si ce acte imi trebuie? La cine apelez prima data?
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 13:55, 17 Ianuarie 2021
intai, ce intelegeti prin custodie?
sunteti casatorita?
urmeaza sa divortati?
la cine e copilul acum?
fara mai multe detalii, nu veti primi raspunsuri concrete.
Termenul popular de „custodie” nu este reglementat în legislația spațiului carpato-danubiano-pontic, nici măcar în DEX n-are semificația de exercitare a drepturilor și obligațiilor față de un minor, ci se referă la paza juridică a unor obiecte puse sub sechestru.
În lumina art 398 Cod Civil, exercitarea autorității părintești de către un singur părinte se poate dispune ori de câte ori există motive întemeiate cerute de interesul superior al minorului, aceste motive nefiind expres și limitativ reglementate, fiind lăsate în baza înțelepciunii judecătorului, datorită multitudinii de situații practice ce se pot contura.
Articolul sus menționat este completat de art 36, alin 7 din legea 272/2004, potrivit căruia:

„Se consideră motive întemeiate pentru ca instanţa să decidă ca autoritatea părintească să se exercite de către un singur părinte alcoolismul, boala psihică, dependenţa de droguri a celuilalt părinte, violenţa faţă de copil sau faţă de celălalt părinte, condamnările pentru infracţiuni de trafic de persoane, trafic de droguri,infracţiuni cu privire la viaţa sexuală, infracţiuni de violenţă, precum şi orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de către acel părinte a autorităţii părinteşti. „
Totodată, din practică am observat că un motiv întemeiat în acest context se explicitează și prin dezinteresul celuilalt părinte, manifestând o stare de pasivitate vădită față de obligațiile legate de creșterea, educarea, supravegherea și întreținerea minorului.
Contractați servicii avocațiale!
Doresc sa trec copilul pe numele meu sa am drepturi depline asupra lui, nu sunt casatotita legal (concubinaj). Copilul este recunoscut de catre tata. Nu mai locuim impreuna. Am ajund in aceasta situatie datorita jocurilor de noroc frecventate de catre concubin si dezinteresul fata de familie.

Ultima modificare: Joi, 20 Iunie 2019
gi-jane2, moderator
V-am răspuns, pe larg chiar!
nu există notiunea de "trecut copilul pe numele cuiva" in aceasta situatie.
copilul ramane cu numele pe care il poarta deja, daca singurul motiv pentru aceasta este ca el sa aiba acelasi nume cu mama sau ca parintii s-au despartit.
copilul ramane sa fie (si) al tatalui sau, urmand, de exemplu, sa il mosteneasca.

introduceti in instanta actiune privind exercitarea autoritatii parintesti, stabilire locuinta minor si pensie de intretinere

Loredana Diaconu a scris:

Doresc sa trec copilul pe numele meu sa am drepturi depline asupra lui, nu sunt casatotita legal (concubinaj). Copilul este recunoscut de catre tata. Nu mai locuim impreuna. Am ajund in aceasta situatie datorita jocurilor de noroc frecventate de catre concubin si dezinteresul fata de familie.

Alte discuții în legătură

Custodie totală Codicori Codicori Cum poți obține custodia totală a copilului (vezi toată discuția)
Custodie Catalin-Ioan Catalin-Ioan Ce drepturi si obligatii (responsabilitati) am eu,ca tata,asupra copilului daca ii cedez custodia mamei?sau daca custodia va fi comuna?si ce implica una si ... (vezi toată discuția)
Divorț cu minor nou-născut Monica Mintulescu Monica Mintulescu Buna ziua , Care este procedura dpdv legal care apara mama si copilul in cazul unui divort ? in ce situatie mama are drept la custodie- copilul este nou ... (vezi toată discuția)