Buna ziua ,
Care este procedura dpdv legal care apara mama si copilul in cazul unui divort ? in ce situatie mama are drept la custodie- copilul este nou nascut.
Va multumesc .
Autoritatea parinteasca ( custodia) asupra copilului se exercită în comun de ambii parinti. Aceasta este regula. Prin excepție, in anumite conditii, aceasta poate fi exercitată in mod exclusiv de un singur părinte.
Ceea ce contează este stabilirea domiciliului copilului la unul dintre parinti. Daca vorbim de un nou nascut, alaptat si dependent de mama, daca aceasta întrunește niste conditii decente pentru creșterea si educarea copilului, atunci domiciliul va fi stabilit la dânsa.
Contactati un avocat si discutati pe larg deoarece procedura comporta multe lamuriri.
Termenul popular de „custodie” nu este reglementat în legislația spațiului carpato-danubiano-pontic, nici măcar în DEX n-are semificația de exercitare a drepturilor și obligațiilor față de un minor, ci se referă la paza juridică a unor obiecte puse sub sechestru.
În lumina art 398 Cod Civil, exercitarea autorității părintești de către un singur părinte se poate dispune ori de câte ori există motive întemeiate cerute de interesul superior al minorului, aceste motive nefiind expres și limitativ reglementate, fiind lăsate în baza înțelepciunii judecătorului, datorită multitudinii de situații practice ce se pot contura.
Articolul sus menționat este completat de art 36, alin 7 din legea 272/2004.
Cu privire la stabilirea locuinței minorului la dvs, având în vedere vârsta acestuia, șansele dvs sunt extrem de mari!
Autoritatea părintească se exercită în comun, aste este regula conform legii civile. Doare în anumite situații temeinice, adică situații de risc pentru copil se va exercita autoritatea părintească în mod exclusiv.
În cazul dvs, se pune problema stabilirii locuinței copilului. Este clar că vârsta copilului impune ca locuința să fie la mamă.
Terminologia de custodie figurează în dreptul anglo-saxon si in jurisprudenta CEDO.
De pilda, jurisprudenta CEDO folosește noțiunea de custodie si atunci cand o persoana se afla in grija si supravegherea politiei.Jurisprudenta CEDO este de ceva ani înțeleasă si de judecători desi ani de zile nu intelegeau pana nu au făcut pregătire profesională.
De asemenea, unele instante romane folosesc notiunea de custodie in cadrul dezbaterilor pentru a înțelege lumea situatia juridica.Sunt si instante care judeca adesea în afara legii si care atrag atenția ca nu exista custodie ci autoritate părintească.Aceste instante, afara de faptul ca nu au flexibilitate in gândire, nici nu stăpânesc f9arte bine dreptul in profunzimea sa.Cel mai adesea, acele instante in ciuda faptului ca autoritatea presupune o autoritate efectiva ii despoaie de drepturi pe cei care au ,, autoritate,, părintească daca minorul.nu locuiește cu ei.
Autoritatea părintească comuna este de fapt o utopie legislativa.Si profesorii de drept au ajuns la aceeasi concluzie.
Părintele la care nu se afla copilul are doar pe hârtie niște drepturi care de fapt nu sunt recunoscute decat la un mod formal.
Pot da exemple extrem de multe, având sute de cazuri cunoscute, in care se vede clar ca autoritatea părintească este o utopie pe planul efectelor juridice.
Nu se poate afirma ca ar fi gresit daca ai vorbi de custodia unor drepturi dar daca vorbești de autoritate parinteasca unor parinti care de fapt nu au nicio autoritate părintească inseamna sa.vorbesti de ceva ce nu exista.
Tatii sunt extrem de revoltați de o lege fara un conținut real in concretul sau.
Trebuie sa cunoști la.nivelul.de zeci de.mii de.ore cazurile ca sa poti intelege anumite lucruri și sa.privesti lucrurile in profunzimea lor si nu in mod superficial.Doar asa poți pune instantele in dificultate maxima.si sa le.poti controla solutiile juridice.
Speță prezentata este printre cele mai simple existente în lumea.dreptului si.cu solutie cat se poate de.previzibila.
Tatăl nu are nicio sansa sa se stabilească domiciliul minorului la.domiciliul sau.