avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Proces de custodie ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Proces de custodie ...

Bună. Am o întrebare, sper sa ma puteți ajuta. În cazul unui proces de custodie, în urma separării părinților prin divorț, dacă tatal dorește custodia comuna, însă copilul va rămâne la mama, ce condiții trebuie sa îndeplinească tatăl, pentru a obtine custodia comuna? Fiind vorba de custodie comuna, se tine cont la proces si de locul de munca al tatălui, venit, locul unde locuiește, cu cine locuiește sau aceste aspecte se iau un considerare doar pentru persoana cu care va locui copilul? Mulțumesc
Custodis comuna este regula practic se acorda in marea majoritate a cazurilor,tatal nu trebuie sa dovedeasca nimic.Daca sotia cere ,,custodie exclusiva"atunci va combate argumentele dnei.Oricum daca nu este un pericol pt copil condamnat pt infractiuni cu violenta,abuz sexual,dacs nu este dependent de droguri,betiv ,bolnav grav psihic nici gand de autoritate parinteasca exclusiva,(termenul corect,)
Bună seara ! În primul rând vă spun ca în legislația din România nu există noțiunea de custodie (comună sau exclusivă). Codul civil vorbește despre autoritate părintească.


Regula este ca exercitarea autoritatii parintesti se realizeaza in comun, de catre ambii parinti. Instanța va stabili cum se va execita autoritatea parinteasca ( in comun sau exclusiv de catre un parinte) luand in considerare interesul superior al copilului.

Exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte se dispune doar pentru motive intemeiate, deci in mod exceptional. Motive intemeiate pot fi: parintele este consumator de droguri, de alcool, a fost violent copilul, etc.

Aspectele pe care le-ati mentionat dvs. sunt relevante pentru stabilirea locuintei copilului. ( spre exemplu, daca unul dintre parinti nu are venituri si nu are un domiciliu stabil, instanta ar putea considera ca este in interesul minorului sa locuiasca la celalalt parinte)
Pentru stabilirea felului in care va fi exercitata autoritatea parinteasca instanta va avea in vedere interesul superior al copilului.

Speta dvs comporta discuții complexe, prin urmare va recomand sa consultati un avocat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este gresit nici daca folosim termenul de custodie comuna (acesta este folosit in doctrina si chiar in jurisprudenta) in loc de autoritate parinteasca comuna, practic este vorba de un sinonim.
Motivele pentru care nu poate fi acordata custodia comuna, sunt cele prezentate de dl. avocat, la care as mai adauga violenţa faţă de copil sau fata de celalalt parinte.

Art. 36 alin. 7 din Legea 272/2004 privind promovarea drepturilor copilului, prevede o enumerare exemplificativa a acestor motive:
”se consideră motive întemeiate pentru ca instanţa să decidă ca autoritatea parintească să se exercite de către un singur părinte alcoolismul, boala psihică, dependenţa de droguri a celuilalt părinte, violenţa faţă de copil sau faţă de celălalt părinte, condamnările pentru infracţiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infracţiuni cu privire la viaţa sexuală, infracţiuni de violenţă, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de către acel părinte a autorităţii părinteşti.”
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Ianuarie 2022
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie exclusiva amandina20 amandina20 buna ziua.as avea o intrebare,am un copil de 3luni si m-am despartit de tatal lui,nu am fost casatoriti,copilul este pe numele lui si as vrea sa il dau in ... (vezi toată discuția)
Divort yvonna yvonna Buna ziua.Spuneti-mi si mie in ca conditii in urma unui divort copilul ar reveni tatalui in cazul in care acesta nu se ocupa prea mult de el si nu isi da ... (vezi toată discuția)
Obtinere custodie copil fuami fuami Buna Ziua.. As avea si eu o intrebare: cum pot sa obtin custodia copilului ? (vezi toată discuția)