Pe data de 8 decembrie am accidentat mortal cu masina un catel in obictivul in care lucram, insa nimeni nu ma crezut ca a fost pur si simplu o intimplare si am fost obligat sa ma supun unui test poligraf ca sefii mei sa afle adevarul. Totul bine si frumos pana in momentul cind am ajuns in fata examinatorului, un doctor psiholog de etnie maghiara care din start ma gasit vinovat de uciderea catelului cu premeditare. Intrebarea prin care trebuoa sa afle daca am omorat cu premeditare sau nu catelul a fost - Ai omorat joi 8 decembrie cu masina in mod intentionat, catelul ? Raspunsul meu a fost nu, iar aparatul poligraf la bifat minciuna cu toate ca este purul adevar. A doua zi am cerut parerea unui psiholog cu privire la faptul ca aparatul poligraf a bifat minciuna si mi-a explicat ca examinatorul fie cu intentie, sau din rautate a adresat intrebarea intr-un mod in care sa pacaleasca aparatul poligraf. Adica poligraful a bifat minciuna deoarece eu in subconstientul meu stiam ca am omorat catelul, indiferent ca a fost sau nu cu intentie. Daca raspundeam cu da, insemna sa recunosc ceva ce nu am facut. Psihologul pe care l-am cosultat sa aflu de ce ma scos aparatul poligraf mincinos mia spus ca orice aparat poligraf analizeaza intrebarea aflata in primele 2 cuvinte ale frazei de test.Deci intrebarea reala a fost - Ai omorat ? iar in momentul in care eu am raspuns cu nu, ma bifat ca mincinos. Conform psihologului, intrebarea pentru aflarea intentiei mele de a calca sau nu catelu, trebuia enuntata ceva in genul - Ai intentionat joi 8 decembrie sacalci cu masina, catelul ?
In concluzie am fost privat de un test poligraf corect, in urma caruia mi-am pierdut locul de munca. Va rog mult sa-mi spuneti daca pot face ceva legal, impotriva examinatorului care mi-a masluit testul poligraf im defavoarea mea ?
In cazul in care concedierea s-a facut cu nerespectarea prevederilor codului muncii iar decizia nu a fost luata in urma unei cercetari disciplinare prealabile aveti posibilitatea sa contestati decizia de desfacere a c.i.m. la tribunal in termen de 30 de zile de la comunicare.
Codul Muncii
Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
a) în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară;
Art. 63
(1) Concedierea pentru săvârşirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii poate fi dispusă numai după îndeplinirea de către angajator a cercetării disciplinare prealabile şi în termenele stabilite de prezentul cod.
Art. 78
Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.
Art. 80
(1) În cazul în care concedierea a fost efectuată în mod netemeinic sau nelegal, instanţa va dispune anularea ei şi va obliga angajatorul la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
Art. 248
(1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
c) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Art. 251
(1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nicio măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 248 alin. (1) lit. a) , nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(2) În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (2) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
(4) În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un avocat sau de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.
Art. 252
(1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
(2) Sub sancţiunea nulităţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil care au fost încălcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevăzute la art. 251 alin. (3) , nu a fost efectuată cercetarea;
d) temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică;
e) termenul în care sancţiunea poate fi contestată;
f) instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată.
(3) Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării.
(4) Comunicarea se predă personal salariatului, cu semnătură de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau reşedinţa comunicată de acesta.
(5) Decizia de sancţionare poate fi contestată de salariat la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.
Aveati posibilitatea sa respingeti testarea la poligraf.
Puteti contesta rezultatul expertizei in instanta odata cu contestarea deciziei de desfacere a contractului de munca.
Incetare 61 a)
ade31
Buna ziua,
Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)