avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract munca

Am fost angajata pe o perioada determinata de o luna, contractul expirand pe data de 8 dec. M-au intrebat cu cateva zile inainte de expirare daca as dori sa prelungesc contractul inca o luna. Am spus ca da. Insa nu mi s-a adus sa semnez niciun fel de act de prelungire nici inainte de data de 8 dec., nici dupa. Cand am intrebat de ce nu mi s-a adus si cand voi primi acest act mi s-a spus ca nu se stie, dar chiar daca nu am semnat nimic eu tot sunt sub contract, si semnatura mea nu e importanta. In urma acestor lucruri am decis sa nu ma mai prezint, nestiind daca sunt concret angajata sau nu, contractul initial fiind expirat si neavand niciun document care sa ateste inceperea altuia. Intrebare: cum pot eu fi sub contract daca cel initial a expirat si nu am vazut sau semnat absolut nimic care sa prelungeasca perioada de munca? Acum nu vor sa imi elibereze adevererinta cu vechimea si stagiul de cotizare pretinzand ca eu sunt inca angajata. Plus ca, eu nu am primit niciodata copia contractului initial. Ce pot face, cine are dreptate? Simt ca pur si simplu suntem luati de prosti, iar situatie de genul acesta eu nu am mai intalnit.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:57, 22 Decembrie 2016
ElenaRob a scris:

....Intrebare: cum pot eu fi sub contract daca cel initial a expirat si nu am vazut sau semnat absolut nimic care sa prelungeasca perioada de munca? ....


Numai daca cineva v-a falsificat semnatura pe actul aditional de prelungire a duratei c.i.m.

... Acum nu vor sa imi elibereze adevererinta cu vechimea si stagiul de cotizare pretinzand ca eu sunt inca angajata. Plus ca, eu nu am primit niciodata copia contractului initial. Ce pot face, cine are dreptate?...


1. Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.

2. Potrivit art.8 din HG nr.500/2011 :
- la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia copii ale documentelor existente în dosarul personal/profesional. (alin.3)

- la încetarea activităţii salariatului/persoanei plătite din fonduri publice, angajatorii au obligaţia să îi elibereze acestuia o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate.(alin.4^1)

- la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registrul privat/public, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registrul privat/public şi din dosarul personal/profesional, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.(alin.4^2)

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei refuzul angajatorilor de a elibera documentele solicitate de către salariat şi prevăzute la art. 8 alin. (4^1) şi (4^2). din HG 500/2011.

3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere lichidare anonimON anonimON Bună ziua, Ţin să vă pun în temă prima dată : Am fost angajat de către firma la care lucrez în octombrie anul trecut. Am fost angajat cu ... (vezi toată discuția)
Contract de munca Loredana1993 Loredana1993 Cum pot afla daca sunt angajata cu acte in regula? A trecut o luna de cand lucrez si inca nu am primit o copie dupa contractul de munca. (vezi toată discuția)
Revisalul nu poate fi vazut de angajat janiles janiles am un C M inregistrat pe 2 ore care imi exp. in 25 dar de la 1 lucrez la o alta firma care nu stiu daca m ia facut CM pe revisal nu se poate vedea daca sunt ... (vezi toată discuția)