avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obligatia de a respecta programul de vizita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obligatia de a respecta programul de vizita

1. Exista baza legala pentru a solicita in instanta obligarea parintelui nerezident sa respecte programul de vizita?
2. Exista baza legala pentru a solicita obligarea parintelui nerezident sa comunice parintelui rezident cu un anumit timp inainte intentia de a lua copilul la domiciliul sau?
Cel mai recent răspuns: asaofi , utilizator 21:56, 2 Ianuarie 2017
Buna seara,
Parintele nerezident are interesul sa-si viziteze copilul, daca nu vine .... e problema lui. Nu exista un temei legal pentru obligarea efectuarii vizitei conform programului.
E de bun simt sa discutati telefonic cand veti veni sa va vizitati minorul.
Nu uitati un lucru: chiar daca ati divortat si fiecare are viata lui, minorul este tot copilul dumneavoastra si el nu are nicio vina pentru discutiile dintre parinti.
Nu trebuie sa exista vreun art de lege pt ca instanta sa hotarasca ca nerezidentul sa anunte inainte ca vine mai ales daca nu poate sau nu vrea sa respecte programul de vizita.
Nu era vorba despre discutii intre parinti. Este vorba ca ori de cate ori ii trimit mesaj sa-mi spuna cand ia fetita pt vacanta de vara sau iarna imi raspunde in bataie de joc, iar acum stau acasa asteptandu-mi copilul dupa ce de vinerea trecuta este la tata in vizita, si nu vrea sa mi-o aduca acasa decat maine.....chiar daca programul de vizita spune clar ca o poate lua o sapt in decembrie..... dar e la el acum si considera ca poate sa o tina cum are el chef.


Si atunci cum formulez cererea de chemare in judecata? Stiu ca trebuie sa fie doua parti: in fapt- unde expun cele intamplate; si "in drept" unde trebuie sa mentionez la ce articol de lege fac trimitere. Sau oare nu e asa? Nu ma pricep foarte bine.
Ultima modificare: Luni, 2 Ianuarie 2017
gi-jane2, moderator
Dreptul la vizita este subsecvent dreptului COPILULUI de a pastra legatura cu parintele nerezident, drept supus principiului subsidiaritatii si care are drept ratiune asigurarea tuturor conditiilor pentru o dezvoltare armonioasa, mai ales psihica, a minorului. In speta, obligatia apararii interesului SUPERIOR al acestuia ii revine parintelui caruia instanta i-a stabilit dreptul la custodie, drept care atrage la randul sau obligatii corelative. Prin urmare, in functie de efectele, consecintele pe plan psihologic asupra dezvoltarii copilului ale nerespectarii dreptului la vizita - in speta ale absentei celuilalt parinte - parintele rezident, in calitate de reprezentant legal al intereselor copilului, pentru a asigura toate conditiile respectarii interesului SUPERIOR al copilului se va adresa instantei fie pentru obligarea parintelui nerezident la exercitarea dreptului la vizita fie pentru revizuirea conditiilor de vizitare. In situatiile in care, de ex. dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de incredintare spre crestere si dezvoltare, parintele rezident constata ca vizitele celuilalt parinte , contactele acestuia ocazionate de vizite asa cum au fost ele stabilite de instanta, NU mai asigura dpdv psihologic conditii optime de dezvoltare si/sau, dimpotriva lezeaza copilul, reprezentantul legal al acestuia, respectiv parintele rezident, de asemenea se va adresa instantei pentru o decizie in noua situatie de fapt creata. In materialul probator, ancheta sociala si evaluarea psihologica urmate sau nu de consiliere de specialitate vor putea face parte din studiul de caz si programul personalizat puse in opera de specialistii - asistenti sociali si psihologi-ai institutiilor responsabile cu protectia drepturilor copilului de la nivelul administratiei publice locale - directia teritoriala de specialitate, judeteana ori de sector in cazul mun. Bucuresti.
Dacă considerați că programul de vizitare nu este respectat sau este aplicat în mod abuziv sau după bunul plac al părintelui nerezident, aveți posibilitatea să cereți în instanță ca programul să fie limitat sau precizat extrem de clar (pentru a nu da posibilitatea de interpretări abuzive).

Alte discuții în legătură

Program de vizită pt tata melinda67 melinda67 Bună ziua, \"-în primul și al treilea sfîrșit de săptăpmînă din fiecare vineri de la ora 16 pînă duminică ora 18, -o lună în timpul vacanței ... (vezi toată discuția)
Interpretare program de vizitare al tatalui TatianaM TatianaM In anul 2006 am divortat de fostul sot,cu care am un copil minor.Tutela mi-a fost incredintata in Anul 2007s-a pronuntat sentinta si programul de vizitare al ... (vezi toată discuția)
Program vizita minor cristinahogye cristinahogye Ma confrunt cu urmatoarea problema: tatal fetitei mele refuza sa ma anunte din timp pentru cat timp intentioneaza sa tina fetita la el, avand in vedere ca are ... (vezi toată discuția)