Codul Muncii:
art.3
.... (3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
....
art.105
(1) Contractul individual de muncă cu timp parţial cuprinde, în afara elementelor prevăzute la art. 17 alin. (2), următoarele:
a) durata muncii şi repartizarea programului de lucru;
b) condiţiile în care se poate modifica programul de lucru; c) interdicţia de a efectua ore suplimentare, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor acestora.
.....
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Incercati intotdeauna varianta amiabila si evitarea conflictelor si a situatiilor in care se ajunge in instanta. In fond, nu pare sa existe o situatie tensionata intre dvs si angajatorul dvs, afara de faptul ca numarul orelor lucrate nu corespunde cu cel din contract.
Daca nu va deranjeaza faptul ca lucrati 10 ore pe zi, cereti-i angajatorului, sub avertismentul apelarii la Inspectia Muncii, sa va modifice contractul in 8 ore pe zi si sa va respecte drepturile salariale (orele suplimentare se rascumpara cu ore libere platite sau in bani). Acest lucru va va ajuta si la vechimea in munca si pentru situatia pensionarii.
Daca doriti sa respecte timpul partial, cereti-i sa va indice orarul la care trebuie sa veniti conform contractului (care sunt cele patru ore din zi). In caz contrar (conflict sau neintelegere cu angajatorul), va recomand sa va adresati Inspectoratului Teritorial de Munca.
Un salariat incadrat cu c.i.m. cu timp partial nu poate efectua munca suplimentara. Interdictie expres mentionata in textul de lege sus mentionat.
" Angajatorul este obligat ca, in masura in care este posibil, sa ia in considerare cererile salariatilor de a se transfera fie de la un loc de munca cu norma intreaga la unul cu fractiune de norma, fie de la un loc de munca cu fractiune de norma la un loc de munca cu norma intreaga sau de a-si mari programul de lucru, in cazul in care apare aceasta oportunitate.
Angajatorul este obligat sa informeze la timp cu privire la aparitia unor locuri de munca cu fractiune de norma sau cu norma intreaga, pentru a facilita transferurile de la norma intreaga la fractiune de norma si invers. Aceasta informare se face printr-un anunt afisat la sediul angajatorului". (art.107 C.mun.)
Astfel, iniţiativa trecerii de la un loc de muncă cu normă întreagă la un loc de muncă cu fracţiune de normă sau invers poate aparţine fie salariatului, caz în care angajatorul este liber să accepte sau nu cererea, fie angajatorului, caz în care este necesar consimţământul salariatului.