avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... proces verbal incheiat in lipsa
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

proces verbal incheiat in lipsa

ma poate lamuri cineva in ce condidii se poate incheia un proces verbal de constatare a contraventiei in lipsa?
stima
Cel mai recent răspuns: a001122 , utilizator 12:45, 4 Septembrie 2009
Dati mai multe detalii: ce fel de contraventie, care este sanctiunea? :-/
Nu sunt suficiente date ....insa pot sa va zic sa cititi cu atentie OG 2/2001 - actualizata si cred ca o sa gasiti raspunsul.
buna
am citit OG 2/2001 dar nu sint lamurit.
este vorba de amenda contraventionala pt refuz prezentare act identitate.
pv este semnat de un martor care nu a fost prezent la refuz, dar prezent la incheiere document. logic nu e posibil, zic eu. pt ce semneaza acest martor?

Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2009
a001122, utilizator
Potrivit OG 2/2001:
Art. 26. - (1) Daca agentul constatator aplica si sanctiunea, iar contravenientul este prezent la incheierea procesului-verbal, copia de pe acesta si instiintarea de plata se inmaneaza contravenientului, facandu-se mentiune in acest sens in procesul-verbal. Contravenientul va semna de primire.*
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica si fata de celelalte persoane carora trebuie sa li se comunice copia de pe procesul-verbal, daca sunt prezente la incheierea acestuia.
(3) In cazul in care contravenientul nu este prezent sau, desi prezent, refuza sa semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum si a instiintarii de plata se face de catre agentul constatator in termen de cel mult o luna de la data incheierii.

Aveti posibilitate sa contestati respectivul proces verbal in termen de 15 zile de la comunicare.
Si vedeti si care este mentiunea agentului constatator in ceea ce priveste lipsa martorului.
Cred ca sunt elocvente textele prevazute art. 19 si 26 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor,aprobata cu modificari prin Legea nr. 180/2002, Aceste dispozitii legale au urmatorul continut:
" Art. 19 alin. (1): Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor. In acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia.";
"Art. 26. - (1) Daca agentul constatator aplica si sanctiunea, iar contravenientul este prezent la incheierea procesului-verbal, copia de pe acesta si instiintarea de plata se inmaneaza contravenientului, facandu-se mentiune in acest sens in procesul-verbal. Contravenientul va semna de primire.*
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica si fata de celelalte persoane carora trebuie sa li se comunice copia de pe procesul-verbal, daca sunt prezente la incheierea acestuia.
(3) In cazul in care contravenientul nu este prezent sau, desi prezent, refuza sa semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum si a instiintarii de plata se face de catre agentul constatator in termen de cel mult o luna de la data incheierii".
Puteti contesta procesul verbal in 15 zile. In functie de ce se prevede in procesul verbal. Totusi adresati-va unui avocat daca amenda este mare.

Alte discuții în legătură

Amenda parcare ragaliemariana ragaliemariana Desi am dat actele, am refuzat sa semnez procesul verbal de amenda pentru parcare, ca nu-l consideram just. Apoi peste 3 luni m-am trezit cu amenda la ... (vezi toată discuția)
Amenda aplicata conform legii nr. 61/1991, republicata in 2008 ContSters114133 ContSters114133 buna ziua.in urma unui proces verbal s-a stabilit o amenda de 500 lei ,faptele fiind cele prevazute in art 2 punctul1 si punctul 26 din legea 61/1991 ... (vezi toată discuția)
Proces verbal ...nul sau nu? bogusica bogusica Buna ziua va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti daca acest proces verbal este nul sau nu in urmatoarele conditii: -proces verbal incheiat in data de ... (vezi toată discuția)