avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Impozit microintreprindere
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Impozit microintreprindere

O societate comerciala care indeplineste conditiile de a se incadra in categoria microintreprinderi ( CA < 100000 euro , are 3 salariati , are venituri din vanzare marfa ), dar capitalul social al firmei este de 250000 lei , poate plati impozit de 1% din venit ?
Va multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 19:21, 11 Ianuarie 2017
Da, poate. Cuantumul capitalului social este relevant doar in sensul posibilitatii de a opta pentru impozit pe profit.

Astfel, limita capitalului social pentru care se poate alege plata impozitului pe profit, in detrimentul celui pe veniturile microintreprinderilor, este de 45.000 de lei (aproximativ 10.000 de euro).
Codul fiscal prevede urmatoarele:


"ART. 48 - Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii

(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este obligatoriu.

(2) Persoanele juridice române aplică impozitul reglementat de prezentul titlu începând cu anul fiscal următor celui în care îndeplinesc condițiile de microîntreprindere prevăzute la art. 47 .

(3) O persoană juridică română care este nou-înființată este obligată să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condiția prevăzută la art. 47 lit. d) este îndeplinită la data înregistrării în registrul comerțului.

(4) Prin excepție de la prevederile alin. (3), persoana juridică română nou-înființată care, începând cu data înregistrării în registrul comerțului, intenționează să desfășoare activitățile prevăzute la alin. (6), nu intră sub incidența prezentului titlu.

(5) Prin excepție de la prevederile alin. (3), persoana juridică română nou-înființată care, la data înregistrării în registrul comerțului, are subscris un capital social de cel puțin 45.000 lei poate opta să aplice prevederile titlului II. Opțiunea este definitivă, cu condiția menținerii valorii capitalului social de la data înregistrării, pentru întreaga perioadă de existență a persoanei juridice respective. În cazul în care această condiție nu este respectată, persoana juridică aplică prevederile prezentului titlu, începând cu anul fiscal următor celui în care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 47.

(51) Pentru persoanele juridice române care au aplicat prevederile alin. (5), în forma în vigoare până la data de 31 decembrie 2016, condiția referitoare la menținerea unui capital social de cel puțin echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro se consideră îndeplinită și în situația în care capitalul social scade până la nivelul sumei de 45.000 lei.

(52) Prin excepție de la prevederile art. 47, microîntreprinderile existente care au subscris un capital social de cel puțin 45.000 lei pot opta să aplice prevederile titlului II începând cu 1 ianuarie 2017 sau cu trimestrul în care această condiție este îndeplinită. Opțiunea este definitivă, cu condiția menținerii valorii capitalului social pentru întreaga perioadă de existență a persoanei juridice respective. În cazul în care această condiție nu este respectată, persoana juridică aplică prevederile prezentului titlu începând cu anul fiscal următor celui în care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 47. Ieșirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor ca urmare a opțiunii se comunică organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală. Calculul și plata impozitului pe profit de către microîntreprinderile care optează să aplice prevederile titlului II se efectuează luând în considerare veniturile și cheltuielile realizate începând cu trimestrul respectiv."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma veche capital social mare ! Patranl@yahoo.com Patranl@yahoo.com Salut. Dacă cifra de afaceri este în jur de 165.000 de euro, capitalul social de aprox 65.000 euro, 10 angajați și firma are peste 10 ani vechime la ce ... (vezi toată discuția)
Imp micro sau imp profit adi_siv adi_siv O societate care a înregistrat în 2017 o cifră de afaceri sub 1.000.000 euro a devenit plătitoare IMP micro începând cu 01 ian 2018. Din apr 2018 a optat ... (vezi toată discuția)
Impozit micro tanasescufelicia tanasescufelicia o firma are cifra de afaceri la 31.12.2016 sub 500.000 euro,are capital social 50.200 lei,dar vrea sa treaca de la impozit pe profit la impozit pe ... (vezi toată discuția)