avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine si cum poate patrunde in locuinta mea pentru a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine si cum poate patrunde in locuinta mea pentru a indeparta turturii

Buna dimineata!

Ce vreme groaznica...
Am o problema. De la asociatia de proprietari vor sa intre la mine in casa sa dea jos de pa acoperis niste turturi.
Eu nu doresc sa ii las sa se plimbe la mine in casa aiurea si as vrea sa stiu in ce conditii legale pot patrunde la mine in casa. Stiu ca in caz de forta majora dar forta majora cine si cum o demonstreaza in caz de litigiu?
De asemenea, as dori sa stiu ce sanctiuni pot avea eu daca nu le permit accesul in locuinta mea?
Povestea e lunga, de la mine nu se pot da jos turturii dar ei se fac ca fac ca sa nu ia masuri care sa ii coste bani. Nu vreau sa detaliez aici, doar sa stiu cine si in ce conditii poate patrunde pentru acest scop la mine in casa si cand. Si refuzul meu daca se sanctioneaza de vreo lege sau institutie.

MULTUMESC!
Dumneavoastra aveti posibilitatea sa ii indepartati singur?

In cazul in care se intampla vreun eveniment nefericit din cauza turturilor si nu exista alta posibilitate de indepartare decat din dreptul apartamentului dvs. exista probabilitatea sa fiti tras la raspundere pentru daune materiale si morale.

Asociatia are dreptul sa intre in apartamentul unui proprietar cand este vorba despre partile comune.

Art. 15-L230/2007
Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.

Pentru orice eventualitate, pentru a va proteja impotriva abuzului asociatiei si a demonstra (daca este cazul) ca turturii nu se pot indeparta din apartament, faceti poze cu turturii.
cyan a scris:

Dumneavoastra aveti posibilitatea sa ii indepartati singur?

In cazul in care se intampla vreun eveniment nefericit din cauza turturilor si nu exista alta posibilitate de indepartare decat din dreptul apartamentului dvs. exista probabilitatea sa fiti tras la raspundere pentru daune materiale si morale.

Asociatia are dreptul sa intre in apartamentul unui proprietar cand este vorba despre partile comune.

Art. 15-L230/2007
Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.

Pentru orice eventualitate, pentru a va proteja impotriva abuzului asociatiei si a demonstra (daca este cazul) ca turturii nu se pot indeparta din apartament, faceti poze cu turturii.

Multumesc pentru raspuns. Nu m-ati lamurit pe deplin.

Care este temeiul legal pentru asa ceva, ma refer la textul cu bold d emai sus?
Care sunt sanctiunile si cine le percepe in cazul in care NU permit accesul in locuinta mea?

Va rog sa raspundeti!
Ultima modificare: Joi, 12 Ianuarie 2017
KLTM, utilizator
Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari

[ link extern ]

Art. 56
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
a) neluarea de catre proprietari, de catre asociatia de proprietari sau de catre comitetul executiv al asociatiei de proprietari a tuturor masurilor necesare pentru repararea si mentinerea in stare de siguranta a cladirii si a instalatiilor comune aferente (ascensor, hidrofor, instalatii de alimentare cu apa, de canalizare, de incalzire centrala, de preparare si distribuire a apei calde, instalatii electrice si de gaze, centrale termice, crematorii, instalatii de colectare a deseurilor, instalatii de antena colectiva, telefonie etc.) pe toata durata existentei acestora;

(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) faptele prevazute la lit. a) , b) si c) se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 3.000 lei;
b) fapta prevazuta la lit. d) , cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei;
c) faptele prevazute la lit. e) si f) , cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei.
(3) Sanctiunile pentru contraventiile prevazute la alin. (1) lit. a) -e) se aplica persoanelor fizice constatate vinovate, iar cea prevazuta la alin. (1) lit. f) functionarilor publici sau personalului angajat al autoritatilor publice, inclusiv personalului regiilor ori societatilor furnizoare de servicii de utilitati publice.
(4) Constatarea contraventiilor prevazute de prezenta lege, facuta la sesizarea oricarei persoane interesate, precum si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare se fac de catre persoanele imputernicite de Inspectoratul de Stat in Constructii si de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, de primari sau de imputernicitii acestora.

Indepartarea turturilor se poate face fie apeland la proprietarii de la ultimul etaj fie la pompieri sau alte firme care pot inchiria o nacela.

Inchirierea unei nacele este prohibitiva in cele mai multe cazuri ptr o asociatie de proprietari si din acest motiv se apeleaza la proprietarii de la ultimul etaj.

Pana la urma este vorba de spiritul civic, turturii pot fi indepartati de catre proprietari prin forte proprii, fara a se convoca in sedinta solemna camera deputatilor si senatul ptr stabilirea unei echipe care sa indeparteze turturii.

Daca nu doriti sa permiteti accesul in casa a unor persoane care sa indeparteze turturii in cauza, de ce nu ii indepartati dvoastra (in conditiile in care exista aceasta posibilitate)?

Si eu locuiesc la ultimul etaj, s-au format niste turturashi la streasina balconului si i-am indepartat simplu cu o coada telescopica pe care am folosit-o la zugravit. Fara comisie de la asociatie!:)

[ link extern ]
Daca cuiva ii cade un turture pe masina si are un avocat bun se plateste reparatia de catre proprietarii apartamentelor. Daca cineva e ranit, sau moare sau chiar are probleme pe viata proprietarii il despagubesc. Daca ei demonstreaza ca dumneavoastra nu i-ati lasat, platiti de unul singur. Nu va jucati cu asemenea chestii. E cu mult mai simplu sa previi.
De la un timp, pe acest forum sunt foarte multi PAFARISTI care isi dau cu parerea. Noroc ca au aparaut alte forumuri unde sunt avocati si juristi care raspund.

Acoperisul e proprietate comuna. Domnu Cyan se vede ca nu sunteti de profesie juridica si nu ma interesa opinia unui NON jurist. Parerea dumitale personala e pe afara!

Unde in lege scrie clar ca eu raspund pentru proprietatea comuna? Nici in citatul dvs. nu scrie asa ceva despre formatiuni de pe acoepris - proprietatea comuna.
Al doilea pafarist zice ca proprietarii raspund. Da, domle, asociatia raspunde pentru ce e pe partea comuna.
Bagati la cap!
Am consultat atat avocatul cat si primariile si nimeni nu are vreun drept sa imi ceara mie asa ceva.
Pierdere de timp pe aici.

Alte discuții în legătură

Cine si cum poate patrunde in locuinta mea? Sever Simion Sever Simion Asociatia de proprietari nu si-a indeplinit obligatia de a curata turturii de gheata de pe acoperis si au cazut pe un aparat de aer conditionat (montat ilegal ... (vezi toată discuția)
Curatare turturi bloc vladurash vladurash Buna ziua, Se apropie sezonul rece si, ca in fiecare an, avem dispute legate de cine are raspunderea si obligatia de a da jos turturii. Ca date ... (vezi toată discuția)
Indepartarea zapezii de pe bloc aleodor27 aleodor27 Cui revine obligatia de a da jos zapada si sloiurile de gheata de pe acoperisul unui bloc- proprietarilor de la ultimul etaj sau asociatiei? Daca se poate sa ... (vezi toată discuția)