Pntreu a incepe procedura este necesar sa se detina urmatoarele acte:
actele de identitate ale moștenitorilor;
certificatul de deces al defunctului (original sau duplicat);
certificatul de căsătorie al soţului supravieţuitor ( sau certificatul de deces / certificatul de moştenitor / sentinţa judecătorească de divorţ, după caz);
certificat de naştere şi căsătorie al descendenţilor (copii, nepoţi) sau al altor rude care au dreptul la succesiune1.
2 martori care l-au cunoscut pe defunct;
dacă există, testamentul.
Alte acte care dovedesc averea defunctului (după caz), pentru stabilirea masei succesorale :
acte proprietate bunuri imobile: contract vânzare-cumpărare/construire, proces verbal de predare-primire a locuinţei; contract de împrumut şi adeverinţa de achitare integrală;
certificat fiscal eliberat de Administraţia Financiară;
acte proprietate automobil (talon, carte de identitate);
certificat fiscal automobil, eliberat de Administratia Financiară;
certificat acţionar, carnete C.E.C. , conturi, depozite bancare (extras de cont sau contract de depozit - acestea se vor obține prin intermediul biroului notarial care va transmite băncii o adresă de trimitere), act concesiune pentru locul de veci, adeverinţa cu valoarea locului de veci, eliberată de Administraţia Cimitirelor sau de Parohie;
Daca sccesibilul nu face care sunt bunurile ce compun masa succesorala, atunci succesiunea nu poate fi dezbatuata.
Nimeni nu il poate sanctiona pe acesta, dar nu poate face succesiunea.
Din contra, poate ca a intrat deja in posesia bunurilor, poate le-a si vandut, dar la dezbaterea mostenirii tace malc, cu alte cuvinte este vorba despre succesibilul de rea-credinta care sustrage sau ascunde bunuri din patrimoniul succesoral. Asteptam detalii de la @Angel22.
Am fost la notar sa dezbat succesiunea. In loc de 3persoane la prima infatisare am fost doar eu. Eu sint fiu unui succesor. Am imputernicire sa dezbat succesiunea. A trecut aproape un an de atunci. M_am prezentat doar cu niste acte certificate de nastere deces si cam atat .mentionez ca defunctul mi_a facut mie o donatie. Acum nu mai stiu ce acte am semnat in fata notarului pt ca asa de frumos imi vorbea . Nici nu stiu daca m_a intrebat daca defunctu mai are bunuri sau nu. Si ma tot intreb ca nu cumva sa ma fi pus sa semnez ceva cum ca nu are bunuri pentru ca in martie a fost primul termen apoi a zis sa ma prezint in noiembrie. Este posibil sa fi semnat vreun act cum ca defunctu nu are bunuri si care ar fii pedeapsa pentru aceasta . Adica pot fi acuzat de fapte penale. Pentru ca nici acum nu sa mai dezbatut succesiunea. Notarul o zis ca o sa se dezbata in instanta.
Si inca ceva este o cota parte dintr_o casa. Notarul stie daca defunctu are vreun bun imobil sau nu. Sau patrimoniul defunctului trebuie declarat de mostenitori. Va multumesc.
Bunurile exista nu sa vandut nimic.
Daca (zic daca, nu spun ca asa si este, dar se pare ca asa cum am scris mai sus este) succesibilul a sustras sau a ascuns bunuri ale mostenirii, cu intentia frauduloasa de a le insusi in exclusivitate si de a-i pagubi pe comostenitori ori eventual pe creditorii mostenirii, atunci fapta va fi calificata ilicita, iar pentru aceasta legea prevede drept pedeapsa civila decaderea din drepturile succesorale asupra bunurilor sustrase sau ascunse si suportarea pasivului succesoral inclusiv cu propriile sale bunuri. Pe de alta parte, bunurile sustrase sau ascunse vor fi dobandite de catre comostenitori, potrivit cotelor lor succesorale (adica daca sunt mai multi comostenitori se imparte intre ei).
Pe de alta parte si in plus, daca formularele semnate in fata notarului (noi nu stim ce anume ati semnat) contineau sintagma - "...cunoscand sanctiunea penala privind falsul in declaratii prevazuta la..." atunci aveti mai jos textul legii penale pe care puteti sa-l interpretati si sa trageti dvs singur o concluzie. ART.326 Falsul în declaratii. Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Daca stiti ca in mod intentionat nu ati declarat un bun, drept de proprietate asupra unei cote dintr-o casa, etc pe care aveati obligatia sa-l declarati, ar fi bine sa-i comunicati notarului.
Succesiune
ella67
Fosta mea soacra a decedat recent. A avut doi baieti: fostul meu sot (decedat anul trecut) si cumnatul meu. Am un copil de 16 ani cu fostul meu sot (noi am ... (vezi toată discuția)