avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune doar cu mostenitori rezervatari, ce este de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune doar cu mostenitori rezervatari, ce este de facut?

Buna ziua.
Suntem 5 frati si trebuie sa facem succesunea dupa tatal nostru.
Exista termene de timp, dupa care se percep taxe suplimentare de catre stat, daca succesiunea n-a fost inceputa? Trebuie facuta vreo declaratie preliminara, data de catre toti fratii, inainte de inceperea succesiunii?
Care-i procedura cea mai simpla de urmat?
Multumim.
Cel mai recent răspuns: mircea999 , utilizator 10:20, 7 Ianuarie 2014
Succesiunea trebuie acceptata in termen de un an de la data deschiderii acesteia, respectiv de la data decesului ascendentului comun. In acest termen, este recomandabil sa dati o declaratie notariala privind acceptarea expresa a succesiunii. In caz contrar, va trebui sa doveditii acceptarea tacita a mostenirii prin acte efectuate de dvs. care sa dovedeasca intentia de acceptare. De asemenea, daca dezbateti succesiunea la notar in termen de 2 ani de la decesul tatalui dvs., veti fi scutiti de impozitul de 1% perceput la valoarea masei succesorale. Daca exista intelegere intre mostenitori, puteti realiza o dezbatere notariala a succesiunii, in caz contrar, este necesar sa va adresati instantei de judecata.


( pentru dezbaterea succesiunii/moştenirii )

cerere pentru deschiderea succesiunii (se completează la notariat);
actele de identitate ale mostenitorilor;
acte de stare civilă care dovedesc relaţia de rudenie;
certificatul de deces al defunctului1;
certificatul de căsătorie al soţului supravieţuitor ( sau certificatul de deces/certificatul de moştenitor/sentinţa judecătorească de divorţ, după caz);
certificat de naştere şi căsătorie a descendenţilor sau al altor rude care au vocaţie succesorală;
dacă există, testamentul;
fiecare moştenitor va da o declaraţie autentificată la biroul nostru prin care isi exprima opţiunea succesorală, în sensul că acceptă, sau renunţă la moştenire.
Alte acte care atestă averea defunctului (după caz), pentru stabilirea masei succesorale :

acte proprietate bunuri imobile : contract vânzare-cumparare/construire, proces verbal de predare-primire a locuinţei; contract de împrumut şi adeverinţa de achitare integrală;
certificat fiscal eliberat de Administraţia Financiară;
acte proprietate automobil (talon, carte de identitate);
certificat fiscal automobil, eliberat de Administratia Financiară;
certificat acţionar, carnete C.E.C. , conturi, depozite bancare (extras de cont sau contract de depozit), act concesiune pentru locul de veci, adeverinţa cu valoarea locului de veci, eliberată de Administraţia Cimitirelor sau de Parohie;
1 Procedura succesorală notarială se poate deschide numai în baza certificatului de deces. Certificatul de deces trebuie să conţină elementele esenţiale pentru dezbaterea succesiunii: numele şi prenumele defunctului, data completă a decesului (ziua, luna şi anul), precum şi ultimul domiciliu al acestuia. Hotărârea judecătorească de declarare a morţii unei persoane nu poate înlocui certificatul de deces, fiind obligatorie obţinerea acestuia de la autorităţile competente.

Pentru cetăţenii români decedaţi în străinătate, dar cu ultimul domiciliu în România, precum şi pentru cetăţenii români care au decedat în străinătate, dar cu ultimul domiciliu/reşedinţa în străinătate, autoritatea română va emite certificatul de deces după transcrierea actului de deces emis de autoritatea străină conform art.44 alin. 3-7 din Legea cu privire la actele de stare civilă nr.119/1996. În cazul în care certificatul de deces este eliberat de către misiunea diplomatică sau oficiul consular, acesta nu mai trebuie transcris.

Pentru cetăţenii străini sau apatrizi, care nu sunt decedaţi în România şi care au avut ultimul domiciliu/reşedinţa în străinătate, actul de deces emis de autorităţile străine competente poate fi luat în considerare la notariat numai după îndeplinirea procedurii supralegalizării sau apostilării, după caz. Fac excepţie de la regula apostilării/supralegalizării, actele de deces emise de state cu care România are încheiate convenţii sau tratate bilaterale de recunoaştere a actelor de stare civilă
va prezenta-ti la notar toti fratii si mama daca mi este in viata, iar acolo o sa vi se explice.
Succesiunea este deschisa prin moarte.

Dezbaterea succesiunii, pe cale notariala, in termen de 2 ani de la deschiderea acesteia (adica de la deces) va scuteste de plata impozitului de 1%.
Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).

Neacceptarea succesiunii in termen legal ii face pe succesibili straini de succesiuni.


Renuntarea la succesiune vizeaza intreaga succesiune ( este totala ) .



Odata ce nu este individualizata cota-parte din dreptul de proprietate, ea nu poate fi instrainata de ceilalti comostenitori,catre terte persoane.


Certificatul de mostenitor atesta cota-parte din dreptul de proprietate, masa succesorala, face dovada calitatii de succesor.

Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.

In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).


Nimeni este obligat sa ramana in indivizune.

Starea de coproprietate poate fi sistata oricand, pe cale notariala sau pe cale judecatoreasca.


Art. 109


Oricine pretinde un drept impotriva unei alte persoane trebuie sa faca o cerere inaintea instantei competente.
Sesizarea instantei se poate face numai dupa indeplinirea unei proceduri prealabile, daca legea prevede in mod expres aceasta. Dovada indeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare in judecata.

Neindeplinirea procedurii prealabile nu poate fi invocata decat de catre parat prin intampinare, sub sanctiunea decaderii.


La sesizarea instantei cu dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul va depune o incheiere emisa de notarul public cu privire la verificarea evidentelor succesorale prevazute de Codul civil si de lege.


In acest caz neindeplinirea procedurii prealabile poate fi invocata nu numai de catre parat, ci si de catre instanta, din oficiu.
Multumesc tuturor pt raspunsuri.
Asadar, este necesara sau recomandata acea declaratie notariala privind acceptarea expresa a succesiunii, daca tot ne adunam toti fratii si mergem impreuna la notar pt dezbaterea succesiuni, in termen de 1 an de la decesul tatalui?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces verbal de punere in posesie - succesiune jackiss jackiss Buna seara! Bunicul meu a decedat in urma cu 1 an, mostenitori directi fiind eu ( ca nepot, mama fiind decedata de 20 ani, eu fiind singurul copil) si unchiul ... (vezi toată discuția)
Vinzare pamint dragv dragv Am un titlu de proprietate pe numele bunicului decedat in 1991 - 1,470 ha teren arabil in cimp. Eu am o parte - 0.98 ha restul il detin 2 verisoare (surori), ... (vezi toată discuția)
Succesiuni clausofe clausofe Buna ziua. Fiti va rog amabili si explicati-mi si mie cum pot sa deschid succesiune daca nu detin nici un act al casei si nici certifecatul de deces al ... (vezi toată discuția)