avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proces verbal de punere in posesie - succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proces verbal de punere in posesie - succesiune

Buna seara!
Bunicul meu a decedat in urma cu 1 an, mostenitori directi fiind eu ( ca nepot, mama fiind decedata de 20 ani, eu fiind singurul copil) si unchiul meu. Pentru deschiderea procesului de succesiune (nu stiu daca m-am exprimat bine) ni se cere proces verbal de punere in posesie pe toate terenurile care s-au aflat in posesia bunicului meu. Cei de la primarie nu vor sa imi elibereze acest proces verbal decat in prezenta unchiului meu. Unchiul meu nu doreste sa vina sa scoatem acest proces verbal de punere in posesie. Care sunt pasii de urmat pentru a obtine acest proces verbalde punere in posesie? Este vreo lege care ii obliga pe cei de la primarie, in baza actelor doveditoare de mostenitor, sa imi elibereze acest proces verbal de punere in posesie? Este vreo lege prin care sa il oblige pe unchiul meu sa se prezinte la judecatorie pentru dezbaterea succesiunii?
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Popescu , Avocat 16:39, 22 August 2012
Buna seara!
Din punctul meu de vedere ar fi bine sa luati legatura cu un notar, deoarece si el poate lua legatura cu primaria!
Actele necesare pt. dezbaterea succesiunii sunt:
cerere pentru deschiderea succesiunii (se completează la notariat);
actele de identitate ale mostenitorilor;
acte de stare civilă care dovedesc relaţia de rudenie;
certificatul de deces al defunctului1;
certificatul de căsătorie al soţului supravieţuitor ( sau certificatul de deces/certificatul de moştenitor/sentinţa judecătorească de divorţ, după caz);
certificat de naştere şi căsătorie a descendenţilor sau al altor rude care au vocaţie succesorală;
dacă există, testamentul;
fiecare moştenitor va da o declaraţie autentificată la biroul nostru prin care isi exprima opţiunea succesorală, în sensul că acceptă, sau renunţă la moştenire.

Alte acte care atestă averea defunctului (după caz), pentru stabilirea masei succesorale :

acte proprietate bunuri imobile : contract vânzare-cumparare/construire, proces verbal de predare-primire a locuinţei; contract de împrumut şi adeverinţa de achitare integrală;
certificat fiscal eliberat de Administraţia Financiară;
acte proprietate automobil (talon, carte de identitate);
certificat fiscal automobil, eliberat de Administratia Financiară;
certificat acţionar, carnete C.E.C. , conturi, depozite bancare (extras de cont sau contract de depozit), act concesiune pentru locul de veci, adeverinţa cu valoarea locului de veci, eliberată de Administraţia Cimitirelor sau de Parohie;

1 Procedura succesorală notarială se poate deschide numai în baza certificatului de deces. Certificatul de deces trebuie să conţină elementele esenţiale pentru dezbaterea succesiunii: numele şi prenumele defunctului, data completă a decesului (ziua, luna şi anul), precum şi ultimul domiciliu al acestuia. Hotărârea judecătorească de declarare a morţii unei persoane nu poate înlocui certificatul de deces, fiind obligatorie obţinerea acestuia de la autorităţile competente.

Pentru cetăţenii români decedaţi în străinătate, dar cu ultimul domiciliu în România, precum şi pentru cetăţenii români care au decedat în străinătate, dar cu ultimul domiciliu/reşedinţa în străinătate, autoritatea română va emite certificatul de deces după transcrierea actului de deces emis de autoritatea străină conform art.44 alin. 3-7 din Legea cu privire la actele de stare civilă nr.119/1996. În cazul în care certificatul de deces este eliberat de către misiunea diplomatică sau oficiul consular, acesta nu mai trebuie transcris.

Pentru cetăţenii străini sau apatrizi, care nu sunt decedaţi în România şi care au avut ultimul domiciliu/reşedinţa în străinătate, actul de deces emis de autorităţile străine competente poate fi luat în considerare la notariat numai după îndeplinirea procedurii supralegalizării sau apostilării, după caz. Fac excepţie de la regula apostilării/supralegalizării, actele de deces emise de


Citiţi detalii aici: [ link extern ]
As incerca mult mai repede prin notar, dar imi este teama ca nu este posibil! Unchiul meu nu vrea nici macar sa vina sa ne elibereze primaria acel amarat proces verbal de punere in posesie. De act de identitate al lui , pentru a-l duce la notar nici nu poate fii vorba. Eu vreau sa deschid proces pentru aceasta succesiune, iar judecatorii sa decida restul, dar pentru asta am nevoie de acest proces verbal de punere in posesie, pe care cei de la primarie nu vor sa mi-l elibereze decat in prezenta unchiului meu. Ce pot face?
Daca nu se poate prin notariat, singura solutie este pe cale judecatoreasca!
formulati cererea de chemare in judecata, iar instanta de judecata va considera daca veti avea sau nu nevoie de acel proces verbal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune doar cu mostenitori rezervatari, ce este de facut? mircea999 mircea999 Buna ziua. Suntem 5 frati si trebuie sa facem succesunea dupa tatal nostru. Exista termene de timp, dupa care se percep taxe suplimentare de catre stat, daca ... (vezi toată discuția)
Vinzare pamint dragv dragv Am un titlu de proprietate pe numele bunicului decedat in 1991 - 1,470 ha teren arabil in cimp. Eu am o parte - 0.98 ha restul il detin 2 verisoare (surori), ... (vezi toată discuția)
Succesiune ella67 ella67 Fosta mea soacra a decedat recent. A avut doi baieti: fostul meu sot (decedat anul trecut) si cumnatul meu. Am un copil de 16 ani cu fostul meu sot (noi am ... (vezi toată discuția)