avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de risc maternal-in ce conditii?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de risc maternal-in ce conditii?

Stiu ca necunoasterea legii nu ne absolva de efectele ei,dar...
Pe scurt,sint insarcinata in 5 luni,mi-am anuntat patronii- verbal-de acest lucru imediat ce am luat la cunostinta (nu in scris #-o ,nestiind de aceasta obligatie,iar ei au "omis" sa imi comunice ca am aceasta obligatie).
Intre timp au inceput sa vada tot felul de greseli pe care inainte nu le observasera,culminind cu un avertisment.
Intre timp le-am adus adeverinta de la medicul de familie care imi confirma starea de graviditate.
Nu stiu ce repercursiuni poate avea acel avertisment pe care l-am semnat,si nu stiu daca se ia in considerare adeverinta mea de la doctorul de familie,tinind cont ca avertismenul este datat retroactiv...
Apropo de concediul de risc maternal,cine il acorda,medicul de familie,cel de medicina a muncii sau medicul specialist.Mentionez ca lucrez 8 ore in ortostatism si asta deja se simte.
Cu multe multumiri!
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 19:58, 4 Septembrie 2009
faptul ca i-ai anuntat verbal si nu in scris este f rau.
principiul de baza este ca "scrisul ramane"

concediul ptr risc maternal ar trebui sa-l dea medicul specialist care te are in observatie cu sarcina. ptr ca de aceea este specialsit si te are in observatie!
Concediul de risc maternal este concediul de care poate beneficia gravida salariata sau mama care isi reia activitatea la locul de munca dupa efectuarea concediului de lauzie si care desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, daca angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.

Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de catre familie sau de catre medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Avertismentul nu va aduce prejudicii.

Este foarte bine ca ati anunta pana la urma in scris angajatorul.
Acest lucru este foarte importanta pentru a avea dreptul la protectia necesara cf OUG 96/2003.

referitor la concediul de risc ,maternal, prevederile din OUG 96/2003 (pe care va sfatuiesc sa o cititi) sunt urmatoarele:

Art. 7. - (1) În termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de către o salariată că se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligaţia să înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază îşi desfăşoară activitatea.
(2) De la data primirii înştiinţării medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncă vor verifica condiţiile de muncă ale salariatei la termenele şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă

Art. 9. - În cazul în care o salariată se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)-e) şi desfăşoară la locul de muncă o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alăptării, în sensul celor prevăzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat să îi modifice în mod corespunzător condiţiile şi/sau orarul de muncă ori, dacă nu este posibil, să o repartizeze la alt loc de muncă fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.
Art. 10. - (1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligaţia prevăzută la art. 9, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, după cum urmează:
a) înainte de data solicitării concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c);
b) după data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevăzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicită concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
(3) Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sănătăţii.

Art. 12. - (1) Pentru salariatele care se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c) şi d) şi îşi desfăşoară activitatea numai în poziţia ortostatică sau în poziţia aşezat, angajatorii au obligaţia de a le modifica locul de muncă respectiv, astfel încât să li se asigure, la intervale regulate de timp, pauze şi amenajări pentru repaus în poziţie şezândă sau, respectiv, pentru mişcare.
(2) Medicul de medicina muncii stabileşte intervalele de timp la care este necesară schimbarea poziţiei de lucru, perioadele de activitate, precum şi durata perioadelor pentru repaus în poziţie şezândă sau, respectiv, pentru mişcare.
(3) Dacă amenajarea condiţiilor de muncă şi/sau a programului de lucru nu este din punct de vedere tehnic şi/sau obiectiv posibilă sau nu poate fi cerută din motive bine întemeiate, angajatorul va lua măsurile necesare pentru a schimba locul de muncă al salariatei respective.
Art. 13. - În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
Art. 14. - Salariatele prevăzute la art. 2 lit. c) şi e) nu pot fi obligate de către angajator să realizeze activităţi pentru care evaluarea a evidenţiat riscul de expunere la agenţi sau condiţii de muncă prevăzute la lit. A şi B din anexa nr. 2.

Deci luati legatura inatia cu medicul de medicina muncii care va verifica Fisa de expunere la riscuri (docuemnt ce este realizat pentru orice angajat dec catre cei care se ocupa pentru firma de securitatea muncii), apoi cu medicul de familie cae va poate elibera concediul de reisc maternal.
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu salariata sarcina cu risc madalina bobeica madalina bobeica Buna ziua, O salariata gravidă care are o sarcina cu risc de ce tip de concediu va putea beneficia până când intră în prenatală? Poate beneficia ... (vezi toată discuția)
Risc maternal ContSters243704 ContSters243704 cum pot sa obtin concediu de risc maternal.... si cum obtin indemnizatia de risc maternal?ce acte trebuiesc....la munk nus conditii grele, dar stau 6 ore p ... (vezi toată discuția)
Motive concediu risc maternal pentru mame mihaelasofronea mihaelasofronea Buna ziua, as dori sa imi iau un concediu de risc maternal ( copilul inca nu a implinit 6 luni), am efectual cele 42 zile lauzie si nu intentionez sa iau ... (vezi toată discuția)