avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Contract cesiune creanta (contract de credit)
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Contract cesiune creanta (contract de credit)

Contractul de cesiune creanta dintr-un contract de credit credit este titlu executoriu , ca si contractul de credit?
Adica , banca a cesionat creanta. Ne aflam in executare silita , am suspendat provizoriu executarea impotriva imobilului- casa si avem primul termen la data de 17.01.2017.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: AVOCAT GEORGIANA URIAN , Avocat 21:46, 9 Ianuarie 2017
Buna seara.
Contractul de cesiune nu constituie titlu executoriu.

Cesiunea creanţei rezultând din contractul de credit bancar a determinat naşterea a două raporturi juridice diferite între părţi, unul între bancă şi debitor, respectiv unul între creditorul cesionar şi debitor. Contractul de cesiune nu constituie titlu executoriu, astfel că, cesionarul trebuie să realizeze dreptul dobândit prin această operaţiune de achiziţionare de creanţe bancare neperformante printr-un demers procesual nou în contradictoriu cu debitorul cedat, în condiţiile în care banca cedentă a renunţat la toate atributele creanţei rezultate din contractul de credit.

Cesionarul este terţ faţă de contractul de credit. Adresându-se cesionarului, banca a renunţat la dreptul de a executa silit debitul în cauză.

Prin „dobândirea” creanţei de către cesionarul ce nu deţine calitatea de instituţie de credit cu obiect de activitate principal creditarea, caracterul intuitu personae al contractului de credit nu se transmite şi cesionarului neprofesionist în materie de creditare, iar contractul de cesiune nu reprezintă titlu executoriu.

Dreptul la executare silită acordat instituţiilor de credit prin art. 120 din O.U.G. nr. 99/2006 are un caracter intuitu personae, acordat tocmai în considerarea instituţiei bancare, raportat la particularităţile acestui tip de activitate, neputând fi transferat unei persoane care nu este instituţie de credit. Având în vedere caracterul derogatoriu de la dispoziţiile de drept comun al O.U.G. nr. 99/2006, aceste dispoziţii se aplică doar activităţii bancare. Contractul de credit este titlu executoriu exclusiv în ce priveşte raporturile juridice dintre împrumutător şi împrumutat.
In plus, caracter intuitu personae are şi contractul de credit, banca încheind contractul numai cu persoana care îndeplineşte anumite calităţi legate de solvabilitate.

Din moment ce contractul de cesiune nu reprezintă un titlu executoriu, nici dreptul de creanţă al cesionarului nu are un asemenea caracter, fiind necesară obţinerea unui titlu executoriu împotriva dvs. pentru satisfacerea acestei creanţe.
Aşadar, cesionarul nu are la dispoziţie decât acţiunea în răspundere contractuală, iar executarea silită în atare condiţii nu poate fi primită.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesionare creanta banca Danielamioara1 Danielamioara1 Buna ziua. Banca mi-a cesionat creditul in luna decembrie 2015 catre un srl. Ce pot face in aceasta situatie,tinand cont ca eu nu avem intreruperi de la ... (vezi toată discuția)
Contract cesiune creanta blondadeladrept blondadeladrept As dori sa stiu daca un contract de cesiune creanta autentificat de notar poate fi pus in executare silita impotriva debitorului cedat, ulterior notificarii ... (vezi toată discuția)
Executare silita firma de recuperare mariuss.i mariuss.i Speta suna in felul urmator: Am contractat de la Banca X un card de cumparaturi in anul 2009 in valoare de 700 RON.In anul 2011 dupa ce am cheltuit aceasta ... (vezi toată discuția)