Bun gasit!
Am varsta de 64 ani si jumatate, stagiu complet de cotizare de 32 ani si 4 luni si am lucrat in gr.2 peste 10 ani (adeverinta eliberata pt.perioada 1978-1988). Acum nu sunt in nicio activitate lucrativa. As putea cere pensionarea?
N.B. Cartea de munca confirma angajarea la varsta de 17 ani si doua luni (lucrul in acord individual, schibul II si III), 48 ore/saptamana. Beneficiez de ceva drepturi in acest caz?
Stagiul de cotizare de 32 de ani și 4 luni cuprinde și cei 10 ani lucrați în gr. II, inclusiv sporul pentru această perioadă?
În caz afirmativ, puteți solicita pensia pentru limită de vârstă la 65 de ani. Acum puteți solicita pensia anticipată parțială.
Va multumesc pentru promptitudinea raspunsului dumneavoastra.
Da, cei 10 ani gr II sunt inclusi in acest stagiu/perioada de cotizare.
Pe de alta parte imi cer iertare ca nu am lamurit intrutotul situatia mea.
In urma cu aproximativ cinci ani am cerut o astfel de pensie (PAP) si am primit Decizia de respingere motivata astfel:
-varsta/ 60+, stagiul/ mai mic de 35, iar adeverinta nu a fost luata in seama.(meseria,...etc)
-facultatea si stagiul militar vor fi luate in calcul la implinirea varstei de 65 ani.
Avand in vedere ultimile modificari ale Legii, adeverinta de gr2 reduce varsta de pensionare.
Astfel, se poate lua in considerare stagiul militar si facultatea?
In acest caz, insumate, stagiul de cotizare depaseste 35 ani..Acesta este rationamentul meu
.
Nadajduiesc ca raspunsul dumneavoastra ma va lamuri daca intelegerea mea este eronata.
Va multumesc.
Revil a scris initial:
stagiu complet de cotizare de 32 ani si 4 luni si am lucrat in gr.2 peste 10 ani (adeverinta eliberata pt.perioada 1978-1988).
conform legii 263/2010, dvs puteti solicita pensia pentru limita de varsta la 65 de ani cu un stagiu minim cotizare de 15 ani si un stagiu complet de cotizare de 35 ani. potrivit art. 55. - (1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, ... Ati fi putut beneficia de reducerea varstei de pensionare - 65 ani cu 2 ani- pentru 10 ani lucrati in grupa a II-a, numai daca stagiul de cotizare ar fi fost complet, de 35 ani.
cred ca, in urma cu aprox 5 ani, ati solicitat pensia anticipata partiala si, conform art, 65 (3)- La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)- c) si g), in cazul dvs stagiul militar si cursurile de zi ale unei facultati. totodata, art. 66 dispune - La acordarea pensiei anticipate partiale, reducerea varstei standard de pensionare prevazute la art. 65 alin. (1) nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere reglementata de prezenta lege sau de alte acte normative.
puteti reveni cu detalii referitoare la situatia dvs, respectiv: barbat nascut in luna si anul, x luni stagiul militar, y ani facultatea, z ani vechime in munca din care n ani in grupa a II-a
De acord: M, Iulie '52, armata (22 feb.'72-- 13 Iun.'73), 5 ani facult.,32 ani +4 luni, iar adeverinta obtinuta pentru gr. a ii-a are urmatoarele rubrici completate;
SC Antrepriza.......
orasul, Nr. din 20.04.1999
Se adevereste prin prezenta ca D-ul X a fost angajatul unitatii noastre cu functia si locul de munca incadrate in grupa superioara de munca dupa cum urmeaza: grupa a II-a de munca.
PENTRU PERIOADA 18 MARTIE 1969-01 FEBRUARIE 1990
Perioada 16.06.'78--27.07.'88 ) Functia: Montor,reglor si depanator radiotelefonist; Electrician forta. Locul de munca: DRDP Sectia util. trp.Prod. Sec. aux. (orasul...) ---santier 5 judete. ... efectiv lucrat in grupa superioara de munca: 100%, Temei legal, act normativ, anexa,, act, etc, ,...:"ord.50/90, anexa 2, HG 1223/90. Nr. curent in cadrul situatiei incadrarii in grupa superioara de munca pe perioada 18.03.1969-01.02.1990 intocmita conform art 5 si 15 din ord. 50/1990 al MMOS : 210.
PENTRU PERIOADA de dupa 01 februarie 1990:
X X X X X
Am eliberat prezenta adeverinta la cererea susnumitului ....... spre a-i servi la Oficiul de Pensii de Stat.
Nota: nedeslusit clar din fotocopie daca art 5 si art 15 sunt cifre clare din ord.50/1990.
Neindraznind sa mai pun vreo intrbare dv.,imi pun retoric adesea mai multe intrebari:
-Ord.50/1990 a eliminat anumite meserii din tot noianul pe care le mentioneaza in prezent?
-Functionarul care a emis adeverinta in 1999 nu era informat de schimbarile survenite?, altfel spus, ca nu-mi va folosi la nimic?
-Pensionarea anticipata partiala, numita generic" cu penalizare", reducerea varstei standard in vederea pensionarii pentru limita de varsta, etc.,cine poate sa le desluseasca are o minte luminata.
Va asigur ca raspunsul dv. imi va fi convingator, de buna seama. Multumesc.
Fiind indeajuns de complicat cu aceste "socoteli" nu mai insist cu nicio intrebare. Scurgerea timpului este in favoarea celor care isi ingrijesc sanatatea cu sau fara pensia cuvenita.
Grupa munca
ciubotarudan
Pentru 13 ani si 7 luni lucrati in gr. 2 de munca, la impliniriea varstei de pensionare se adauga ceva . Mentionez ca sunt barbat ,nascut pe20.06.1954 , in ... (vezi toată discuția)
Pensie
Iunian
Nascut 1952 9 ani grupa 1 9 ani grupa 2 noua ani fara grupa = 27 Facultate 5 ani Armata 9 luni Cind se iese la pensie ? (vezi toată discuția)