avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenitor minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenitor minor

Am si eu o intrebare:mostenitorul minor este scutit total sau partial sau deloc de taxe de succesiune, onorarii de notar, de exemplu in cazul vanzarii unui bun din masa succesorala, etc., alte asemenea obligatii financiare?
Va multumesc si va doresc o zi buna!
Cel mai recent răspuns: Florentina Mihaela , utilizator 20:18, 6 Septembrie 2009
Bunurile sale vor fi administrate pana la majorat de un parinte sau de un tutore - care poate fi un unchi ,o matusa , sau orice alta persoana majora desemnata de autoritatea tutelara . Trebuie intrebat la finante despre plata taxelor. Oricum succesiunea trebuie deschisa in termen de 6 luni ,in mod obligatoriu pentru a se putea elibera certificatul de mostenitor.
ralucastefan2007 a scris:

Oricum succesiunea trebuie deschisa in termen de 6 luni ,in mod obligatoriu pentru a se putea elibera certificatul de mostenitor.


Succesiunea se deschide prin moarte. Cele sase luni sunt pentru exercitarea dreptului de optiune succesorala, nu pentru dezbaterea succesiunii.
Este corect ceea ce vi s-a spus. Iar dl. Themis , ca de fiecare data tine sa ne corecteze, in special in materia dreptului succesoral. Personal, ma bucur sincer cand o face, (nu la adresa celorlalti consultanti ) ci a mea personal. Ca este posibil sa nu ne exprimam atat de ,,ca la carte" sau, poate chiar sa avem unele erori...=D>=D>=D>=D>
Buna ziua!
Multumesc pentru raspunsurile primite, dar cred ca trebuie sa explic mai clar despre ce este vorba.
Sotul meu a decedat acum 10 luni, singurii mostenitori fiind eu si fiica noastra in varsta de 14 ani. Am deschis succesiunea in interiorul celor 6 luni, dar numai pentru bunurile care erau exclusiv ale sotului meu. Notarul a aplicat o scutire de taxa pentru minor, mi-a spus si articolul din lege corespunzator, dar nu l-am retinut. Succesiunea am facut-o la un notariat din sectorul nostru, asa cum cere legea. Mentionez ca in cartierul nostru sunt cinci cabinete notariale, dar abia la ultimul mi s-a spus de aceasta reducere de taxe pentru minor, in timp ce toti cei la care mai fusesem nu au pomenit nimic.
Sotul mai detinea alte bunuri imobiliare intr-o comuna din judetul Prahova, in indiviziune cu alte rude ale lui, pentru care nu am facut inca succesiune deoarece este foarte costisitoare. La doua luni dupa decesul lui am primit sentinta definitiva si in procesul de revendicare a casei bunicului sau.
Exista un cumparator pentru aceasta casa si suntem de acord s-o vindem. Actele se vor face in resedinta de judet, la un notar ales de cumparator.
Ca vanzator, trebuie sa platesc partea mea din impozitul catre stat pe venitul rezultat din vanzare.
As vrea sa-mi spuneti daca se aplica si aici o reducere pentru fiica mea minora. In caz ca notarul va omite sa faca acest lucru, sa stiu ce sa cer. De aceea as dori sa cunosc articolul din lege pe care se bazeaza acest drept.
Va multumesc pentru ajutor si pentru ca ati avut rabdare sa -mi cititi povestea.
Este posibil ca pentru un minort intrucat nu realizeaza venituri , sa se aplice reduceri chiar de pana la 100%.Am gasit aceasta prevedere intr-un act normativ privind onorariile norarilor , text pe care vi l-am trimis integral intr-un mesaj privat.

Alte discuții în legătură

Legi tranzactii imobiliare marylena80 marylena80 As dori sa stiu daca este adevarat ca mostenitorii sunt scutiti de la plata impozitului in urma unei tranzactii imobiliare.:-/ multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Impozit pe venit din vanzare apartament ccflor ccflor Buna ziua, Va prezint urmatoarea situatie: Am primit prin donatie un apartament de la parinti (in loc Craiova, in anul 2007). Doresc sa il vind pentru a cu ... (vezi toată discuția)
Impozit pe transfer de proprietate ? AndiDim AndiDim caz concret : Bunicul meu a decedat in 2008. Mostenitoarele, mama mea si sora ei au acceptat si deschis succesiunea in 2009. A fost impartita toata masa ... (vezi toată discuția)