avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Oprire bani combustibil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Oprire bani combustibil

Buna seara!

Lucrez la o firma care se ocupa cu piese auto, ca agent livrator. Merg cu masina firmei, doar in timpul programului si doar pentru a livra marfa pentru clientii acestei firme( nu se da masina acasa). in fiecare zi de vineri si in ultima zi a lunii se face alimentarea masinii, dupa care, fiecare agent livrator isi baga banul fiscal in sistem, sistemul stabilind daca agentul a iesit pe economie (nu a depasit norma bagata in sistem de 5.8l/100km) sau a depasit norma cu ... litri.
La sfarsitul fiecarei luni, firma trimite scrisoare fiecarui angajat, cu un tabel, cu cine a depasit norma de consum (cati litrii si cati bani inseamna).In cazul meu a fost vb de suma de 152 lei pe luna noiembrie.
INTREBAREA ESTE: este normal ca o firma sa opreasca bani pe combustibil unui angajat, care merge pe masina firmei, doar in timpul programului si doar in interesul firmei, nefolosindu-se de masina in interesul personal niciun minut?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:58, 13 Ianuarie 2017
1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

3. In acest caz, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se restitui suma retinuta nelegal.
Deci sa inteleg, ca daca nu este prevazuta in contractul de munca, aceasta oprire este ilegala?
Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Pentru a se poate retine din salariu o suma de bani trebuie sa existe:
- acordul dvs.

Art. 254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

sau

- o hotarare judecatoreasca definitiva.

art.169 C.mun.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legal ce face firma? valentina85 valentina85 sotului meu i-au fost opriti bani sa intre in cont de catre firma deoarece mai avea de dat 167 lei pt niste materiale lipsa Acesta a achitat suma dar am fos ... (vezi toată discuția)
Retineri din salariu sume necuvenite IrinaAlexandra01 IrinaAlexandra01 Buna ziua, In cazul in care s-au dat bani in plus la salarii, angajatii au observat acest lucru, dar nu au spus nimic, au cheltuit banii, se pot face retineri ... (vezi toată discuția)
Amenda iuliangoga iuliangoga Amenda poate fi considerata paguba ? In acest sens , angajatorul se poate indrepta impotriva salariatului care a gresit ? (vezi toată discuția)