Da, exista mecanismele necesare pentru ca o banca din Spania sa ajunga sa execute silit o locuinta din Romania, in vederea recuperarii prejudiciului creat de debitor.
In acest sens, potrivit Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului nr. 805/2004 privind crearea unui titlu executoriu european pentru creantele necontestate, o hotarare judecatoreasca care a fost certificata ca titlu executoriu european in statul membru de origine este recunoscuta si executata in celelalte state membre, fara a fi necesara incuviintarea executarii si fara a fi posibila contestarea recunoasterii sale.
Ce numiti dvs. " o curiozitate " este principiul de drept consacrat si in legislatia noastra prin art. 1718 Cod Civil si anume dreptul de gaj general al creditorilor chirografari asupra patrimoniului debitorului: " Oricine este obligat personal este tinut a indeplini indatoririle sale cu bunurile sale, mobile si imobile, prezente si viitoare". Creditorul chirografar este acela care nu are garantii reale care sa-i garanteze indeplinirea obligatiei. Patrimoniul este singura garantie generala a tuturor creditorilor caci, in termenii art. 1718 C.civ., debitorul raspunde fata de creditorii sai pentru indeplinirea obligatiilor pe care le are, cu intregul patrimoniul.
Dreptul de gaj general al creditorilor chirografari constituie cea mai generala garantie pentru executarea obligatiilor dar si cea mai putin eficace, pentru ca nu inlatura riscul insolvabilitatii debitorului si nu confera posibilitatea indestularii creditorului cu preferinta si urmaririi bunurilor din activul debitorului oriunde s-ar afla ele.
Daca creditorul ipotecar nu-si indestuleaza creanta din pretul obtinut prin vanzarea bunului ipotecat, el poate urmari celelalte bunuri ale debitorului.
In ce priveste modalitatea prin care se executa silit hotararile date in tari straine, avem text de lege in sensul acesta si anume art. 2 lit. i C. Proc. Civila, care prevede ca instanta competenta de a judeca astfel de cereri, atat pentru recunoasterea, cat si cele pentru incuviintarea executarii silite, este tribunalul. In opinia mea, desi textul face referire doar la hotarari, se aplica si altor inscrisuri care, potrivit legii din statul de origine, au caracter executoriu.
In prezent, nici un titlu executor nu se poate executa silit, fara a obtine de la instanta incuviintarea executarii silite.
Prin urmare, pentru a executa un debitor prin urmarirea bunurilor aflate in Romania, banca trebuie sa aiba un titlu executoriu, sa ceara tribunalului recunoasterea acestuia si sa depuna cererea de executare si titlul astfel recunoscut la un executor judecatoresc competent teritorial. Executorul va inainta dosarul la instanta de executare , in cazul nostru, tot tribunalul, cu solicitarea de a incuviinta executarea silita. In cadrul executarii se vor identifica si urmari bunurile aflate in proprietatea debitorului, pentru recuperarea creantei. Persoanele juridice straine care au astfel de executari vor colabora, probabil, cu o casa de avocatura care sa se ocupe de punerea lor in executare.
In final, ca sa va dau si o veste buna, insolvabilitatea debitorului este suportata tot de creditorul chirografar.