avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prevederi ROI
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prevederi ROI

din cate stiam eu, Regulamentul de Ordine Interioara nu poate incalca codul muncii.
Situatia este urmatoarea:
se doreste sa ni se introduca in ROI prevederi de genul "daca se depaseste cu 2 zile deadline-ul unei lucrari, se va retine 25% din salariu, la peste 4 zile se va retine 100% din salariu"
Din codul muncii, art. 164 (daca imi aduc aminte bine) interzice genul asta de retineri. In plus, nu se spune nimic de sanctiune / avertisment iainte s.a.m.d.
Am contract cu jumatate de norma (minimul pe economie) la firma respectiva, lucrarile sunt de natura INTELECTUALA (creatie) si nu exista nici un fel de masura (inainte) prin care sa ma pot asigura ca voi respecta acel deadline sau nu.
Ce pot face?
Deocamdata am refuzat sa semnez ROI-ul, dar suntem deja in certuri serioase pe subiectul asta si ma tem ca voi fi concediata.X-(
Cel mai recent răspuns: cobru , utilizator 19:08, 2 Decembrie 2005
ROI-ul in forma prezentata de tine nu va fi acceptat pt inregistrare la ITM (fiind anexa la ccm ar trebui inregistrat si acesta).Este contrar prev-lor legale.Oricum, si daca il semnezi nu inseamna nimic in cazul cand ti se incalca un drept acordat prin lege-sunt declarate nule orice clauze contrare legii-, iar daca o sa actionezi in instanta-in momentul in care ti s-a incalcat un drept- o sa ai castig de cauza fara probleme.
dar cine e despteptul care a elaborat ROI-ul in forma precizata de tine. e adevarat ca, Codul Muncii , prevede raspundere disciplinara pentru abateri savarsite de salariati, numai ca el nu permite decat o reducere a salariului cu 5-10% pe o durata de 1-3 luni si cu respectarea cercetarii disciplinare, si nicidecaum penalitatile exorbitante pe care le-ai scris.
ceea ce ai descris tu nu pot fi considerare abateri disc. si sanctionate cu acele procente...e ilegal... retinerea max e de 10% pe 3 luni
iar tor in cod mai scrie ca nici o retinere nu se piate face fara hot. judecatoreasca asa ca....nu-tiface probleme totul e o ilegalitate mare....dar ar fi bine totusi daca nu ai semna...pt tine
in instanta sunt de ac parere ca vei castiga.
in nici un caz nu poate fi considerata abatere disciplinara, eu am vrut doar sa ii arat in ce conditii se pot face retineri salariale, si, apropo, ce articol din cod prevede faptul ca retinerea de 10 % poate fi aplicata numai cu hotarare judecatoreasca? eu nu am citit asa ceva. vezi art. 263 si urmatoarele di Codul Muncii
In contractul de munca ar trebui sa scrie cum sunteti platiti, in acord sau in regie si care este norma de lucru. O problema similara este discutata mai jos la topicul "oprire din salariu". Pt ca ei va pot efectua retineri in cazul nerealizarii normei si nu au legatura cu 'abaterile disciplinare" pt a fi nevoie sa se parcurga pasii prevazuti in Codul Muncii pt cele din urma.

Alte discuții în legătură

Pontaj + salariu ContSters60781 ContSters60781 In ciuda faptului ca sunt atat de multe discutii pe aceasta tema, tot nu imi este clar. Nici o retinere salariala nu se poate face fara intreaga procedura a ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea contractului de munca de catre angajat ricarda77us ricarda77us Angajatul unei societatii nu si-a indeplinit atributiile conform fisei de post si practic si a contractului de munca. Poate fi lipsit acesta de plata ... (vezi toată discuția)
Act aditional la contractul de munca Valeriu Greceanu Valeriu Greceanu Va consult intr-o problema legata de o discutie pe care am avut-o cu inspectorii de munca. La incheierea contractului individual de munca, dupa parcurgerea ... (vezi toată discuția)