din cate stiam eu, Regulamentul de Ordine Interioara nu poate incalca codul muncii.
Situatia este urmatoarea:
se doreste sa ni se introduca in ROI prevederi de genul "daca se depaseste cu 2 zile deadline-ul unei lucrari, se va retine 25% din salariu, la peste 4 zile se va retine 100% din salariu"
Din codul muncii, art. 164 (daca imi aduc aminte bine) interzice genul asta de retineri. In plus, nu se spune nimic de sanctiune / avertisment iainte s.a.m.d.
Am contract cu jumatate de norma (minimul pe economie) la firma respectiva, lucrarile sunt de natura INTELECTUALA (creatie) si nu exista nici un fel de masura (inainte) prin care sa ma pot asigura ca voi respecta acel deadline sau nu.
Ce pot face?
Deocamdata am refuzat sa semnez ROI-ul, dar suntem deja in certuri serioase pe subiectul asta si ma tem ca voi fi concediata.X-(
ROI-ul in forma prezentata de tine nu va fi acceptat pt inregistrare la ITM (fiind anexa la ccm ar trebui inregistrat si acesta).Este contrar prev-lor legale.Oricum, si daca il semnezi nu inseamna nimic in cazul cand ti se incalca un drept acordat prin lege-sunt declarate nule orice clauze contrare legii-, iar daca o sa actionezi in instanta-in momentul in care ti s-a incalcat un drept- o sa ai castig de cauza fara probleme.
dar cine e despteptul care a elaborat ROI-ul in forma precizata de tine. e adevarat ca, Codul Muncii , prevede raspundere disciplinara pentru abateri savarsite de salariati, numai ca el nu permite decat o reducere a salariului cu 5-10% pe o durata de 1-3 luni si cu respectarea cercetarii disciplinare, si nicidecaum penalitatile exorbitante pe care le-ai scris.
ceea ce ai descris tu nu pot fi considerare abateri disc. si sanctionate cu acele procente...e ilegal... retinerea max e de 10% pe 3 luni
iar tor in cod mai scrie ca nici o retinere nu se piate face fara hot. judecatoreasca asa ca....nu-tiface probleme totul e o ilegalitate mare....dar ar fi bine totusi daca nu ai semna...pt tine
in instanta sunt de ac parere ca vei castiga.
in nici un caz nu poate fi considerata abatere disciplinara, eu am vrut doar sa ii arat in ce conditii se pot face retineri salariale, si, apropo, ce articol din cod prevede faptul ca retinerea de 10 % poate fi aplicata numai cu hotarare judecatoreasca? eu nu am citit asa ceva. vezi art. 263 si urmatoarele di Codul Muncii
In contractul de munca ar trebui sa scrie cum sunteti platiti, in acord sau in regie si care este norma de lucru. O problema similara este discutata mai jos la topicul "oprire din salariu". Pt ca ei va pot efectua retineri in cazul nerealizarii normei si nu au legatura cu 'abaterile disciplinare" pt a fi nevoie sa se parcurga pasii prevazuti in Codul Muncii pt cele din urma.