In ciuda faptului ca sunt atat de multe discutii pe aceasta tema, tot nu imi este clar.
Nici o retinere salariala nu se poate face fara intreaga procedura a cercetarii disciplinare, cu convocarea la comisie, termene, etc ?
Daca de exemplu, salariatii uita sa se ponteze (in condica sau electronic) si angajatorul nu stie daca a fost la lucru sau nu, nu se poate taia ziua de plata ?
SI voiam sa intreb unde este reglemantata legal modul sau obligativitatea pontarii.
Stiam ca ITM-ul da amenzi daca nu exista condica sau sistem electronic. Poate angajatorul sa aleaga orice metoda si sa o schimbe pt pontare si monitorizare ?
Deci, pe scurt am 2 intebari: cercetare pt orice ? si pontarea - reglementare legala sau doar de ordin interior ?
1. ITM nu poate impune unul sau altul din sistemele de evidenta a muncii salariatilor.
2. Angajatorul este obligat sa aiba un sistem de evidenta a muncii (foaia colectiva de prezenta, foi de lucru etc) iar ITM verifica aceasta. Condica de prezenta si/sau pontajul electronic nu sunt obligatorii si nu se pot da amenzi pentru inexistenta lor.
3. Monitorizarea salariatilor se face cu mijloacele pe care angajatorul le considera eficiente pentru el.
4. Neplata uneia sau mai multor zile (ex: nemotivate) nu este o retinere din salariu, nu este o sanctiune disciplinara, in sensul dat de Codul muncii, deci nu trebuie convocata comisia de disciplina.
5. Datorita absentelor nemotivate salariatul poate fi convocat la comisia de disciplina si sanctionat, conform Codului muncii, separat de neplata zilelor nelucrate.
6. Prin Regulamentul intern sunt stabilite modalitatile de evidenta a muncii.
1 referitor la raspunderea disciplina
-cercetarea disciplinara este o sanctiune care implica reducerea salariului,ea nu este tratata ca si o retinere
-retinerea/poprirea este o suma care se retine din suma cuvenita;nici o retinere din salariu nu poate fi operata in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege (art 164 Codul Muncii)
2- cercetare se face pentru orice abatere disciplinara in legatura cu munca prin care se incalca reguli
3-referitor la pontaj nu este trecut explicit ca la Regulamentul intern,in care angajatorul este obligat sa-l intocmeasca,ci existenta lui rezulta din coroborarea mai multor acte normative
-pentru plata salariului este necesar un document care sa ateste prezenta la locul de munca si indeplinirea responsabilitatilor din CIM
-acest document este validat de seful ierarhic,conform structurii organizatorice(organigrama ) si fiselor de post
4-ITM solicita un document care atesta prezenta salariatilor la seviciu si pe baza caruia se calculeaza drepturile banesti
art.116 C.mun. prevede ca, angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.
De regulă, evidenţa orelor prestate de salariat se face prin intermediul condicii de prezenţă.
În practică, evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat se ţine de căre angajator prin intermediul foii colective de pontaj.
In concluzie, pot sa retin din salariul cuiva suma aferenta, daca nu s-a semnat in condica de prezenta ? Se uita mereu si trebuie gasita o metoda pentru a ii face sa semneze si sa isi dovedeasca prezenta la lucru si la ce la ce ora. Pot sa nu il platesc pt zilele acelea, fara cercetare disciplinara - pentru absente nemotivate ?
In rest, am inteles: trebuie sa existe o metoda de a tine evidenta - oricare ar fi ea.
Am inteles ca e nevoie de foaia colectiva de prezenta. E obligatorie condica in care semneaza angajatul sau pontajul facut de HR ajunge ?
Scuze daca va stresez insa as vrea sa imi fie clar odata pentru totdeauna.
Angajatorul
antonio123
ANGAJATORUL poate fii amendat de ITM cind angajatul intra la munca in schimburi si nu semneaza un registru la ce ora a intrat si la ce ora a iesit si cite ore ... (vezi toată discuția)