avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neprezentare la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neprezentare la locul de munca

Buna ziua ! Am un salariat care dupa ce si-a incasat salariul nu s-a mai prezentat la locul de munca . Pot sa il acționez in instanță ? Si daca da .. cum trebuie sa procedez ? Presupun ca il pot acționa abia dupa ce ii trimit convocatorul prin posta ? Si dupa decizia comisiei ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:01, 18 Iulie 2014
Este angajat cu contract,este in preaviz?Cateva detalii sa vedem daca va putem ajuta...
II puteti desface disciplinar c.i.m., in conditiile prevazute de lege.

Daca plecarea acestuia fara a solicita incetare c.i.m. v-a creat si un prejudiciu , atunci se poate angaja raspunderea acestuia.

Dvs trebuie sa aveti evidenta primara a salariatilor, care de regula se tine cu ajutorul Condicilor de prezenta. Acestea se semneaza zilnic atat la intrarea personalului in program, cat si la iesirea acestuia. In baza condicilor de prezenta se intocmeste Foaia colectiva de prezenta, document care se afla la baza calculelor privind salarizarea fiecaruia. In acest document apare timpul efectiv lucrat, de fiecare salariat, in fiecare zi si totalul orelor lucrate pe luna. In zilele in care salariatul lipseste fara acordul sau stirea sefilor ierarhici superiori, pentru ziua respectiva se ponteaza absenta nemotivat (N). Dupa mai multe absente nemotivate conducerea firmei respective poate decide concedierea disciplinara a angajatului pe motivul absentelor nemotivate in temeiul art. 61 lit. a) din Codul muncii. Atentie insa, conform legii "nici o sanctiune nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile." Angajatorul constituie o comisie de cercetare care il va convoca in scris pe salariatul cercetat, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte.

In conditiile in care salariatul nu se prezinta la convocarea facuta in conditiile prevazute de lege fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
Dr. Fõcze I. Iuliu a scris:


.... Angajatorul constituie o comisie de cercetare care il va convoca in scris pe salariatul cercetat, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte.
.....


Art. 251 alin. (2) din Codul muncii nu prevede un termen în care să fie realizată convocarea salariatului la cercetarea disciplinară prealabilă.


...Atentie insa, conform legii "nici o sanctiune nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile...."


Sanctiunea avertismentului se poate aplica fara vreo cercetare disciplinara prealabila.

Art. 251. C.mun.
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
....

Art.248 C.mun.
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere cim pentru absente nemotivate laura-jurist laura-jurist Buna ziua Se poate dispune desfacere CIM pentru absente nemotivate mai mari de 5 zile consecutive de la locul de munca FARA cercetare ... (vezi toată discuția)
Concediere disciplinara Utilizatoarea Utilizatoarea Buna ziua. Caz: salariatul lipseste de la munca de 3 zile; 4-a zi vine si solicita incetarea C.I.M.; i se cere sa scrie o declaratie pentru motivarea ... (vezi toată discuția)
Buna, va rog poti sa ii desfaci contractul individual de munca ... lyly64 lyly64 Buna, va rog poti sa ii desfaci contractul individual de munca al unui angajat pentru absente nemotivate ( din 15 martie absent), fara a fi convocat pentru ... (vezi toată discuția)