avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... control judiciar 5 ani+
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

control judiciar 5 ani+

Buna ziua. Va rog, daca aveti amabilitatea sa imi dati o parere sau un sfat, va sunt recunoscator ! Ma aflu intr-un proces penal (sunt inculpat) care a inceput in decembrie 2011. Nici acum, in ianuarie 2017, nu s-a terminat. Inteleg ca in noul cod de procedura penala, durata controlului judiciar nu poate fi prelungita mai mult de 5 ani. Astia 5 ani s-au implinit in decembrie, judecatoarea de la Curtea de Apel a prelungit controlul, am facut contestatie la ICCJ iar ei au respins-o. Acest proces, de cand a inceput, se tot amana pe lipsa de procedura. Iar controlul asta judiciar (am interdictia de a parasi tara si de 5 ani ma prezint saptamanal la politie sa semnez) imi limiteaza nu doar jobul ci si viata personala. Consider ca dincolo de incompetenta celor care nu au solutionat dosarul pana acum, e deja ABUZ. E posibil ca ceea ce scrie in codul penal sa fie interpretat in tot felul de nuante ?! Va rog, ar fi cineva interesat de o abordare CEDO ? Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: gulutzanu , utilizator 15:49, 13 Ianuarie 2017
ART. 215^1 c.p.p.
Durata controlului judiciar
(1) În cursul urmăririi penale, măsura controlului judiciar se poate dispune de către procuror sau de către judecătorul de drepturi şi libertăţi pe o durată de cel mult 60 de zile.
(2) În cursul urmăririi penale, controlul judiciar poate fi prelungit de către procuror, prin ordonanţă, dacă se menţin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi care să justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputând să depăşească 60 de zile.
(3) Dispoziţiile alin. (2) sunt aplicabile şi în cazul în care măsura a fost luată de către judecătorul de drepturi şi libertăţi.
(4) Ordonanţa procurorului prin care, în condiţiile alin. (2) sau (3), s-a prelungit măsura controlului judiciar se comunică în aceeaşi zi inculpatului.
(5) Împotriva ordonanţei procurorului prin care, în condiţiile prevăzute la alin. (2) şi (3), s-a prelungit măsura controlului judiciar, inculpatul poate face plângere la judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în fond, dispoziţiile art. 213 aplicându-se în mod corespunzător.
(6) În cursul urmăririi penale, durata măsurii controlului judiciar nu poate să depăşească un an, dacă pedeapsa prevăzută de lege este amenda sau închisoarea de cel mult 5 ani, respectiv 2 ani, dacă pedeapsa prevăzută de lege este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea mai mare de 5 ani.
(7) Judecătorul de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, sau instanţa, în cursul judecăţii, poate dispune luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpat pe o durată ce nu poate depăşi 60 de zile.
(8) În cursul judecăţii în primă instanţă, durata totală a controlului judiciar nu poate depăşi un termen rezonabil şi, în toate cazurile, nu poate depăşi 5 ani de la momentul trimiterii în judecată.
(9) La expirarea termenelor prevăzute la alin. (8), instanţa de judecată poate dispune luarea unei alte măsuri preventive, în condiţiile legii.

Sunteti in cursul judecatii in prima instanta sau in apel? Termenul de 5 ani se raporteaza pana la ajungerea dosarului in faza de apel dupa cum puteti constata la alin. 8, totusi va puteti plange pentru depasirea unui termen rezonabil.
patrascu razvan, multumesc ! Acum este faza de apel, a trecut deja 1 an jumate (de amanari continue) de cand am ajuns in Apel. Asta inseamna ca din cauza incompetentei unui procuror si a judecatorilor trasi dupa el, eu trebuie sa suport inca 4 posibili ani de control judiciar ? Si daca la ICCJ s-a respins contestatia, in alta parte ma mai pot adresa ? Sau CEDO direct ? Multumesc anticipat pentru un sfat !
Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2017
gulutzanu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata masuri preventive eduuard eduuard Conform actualelor norme de procedura, care este durata de timp pentru care se poate dispune masura prventiva a controlului judiciar? Dar a arestarii la ... (vezi toată discuția)
Care este maximul de zile la control judiciar Baron neda Baron neda Menționez ca sunt sub control judiciar de 120 de zile într-un dosar cu tulburarea liniștii publice și distrugere făcute in stare de recidiva,mi se mai ... (vezi toată discuția)
Oug masuri preventive - controlul judiciar Tirlea Andrei Tirlea Andrei Ma poate ajuta cineva cu OUG sau cu proiectul OUG adoptat sau propus spre adoptare de guvern in ceea ce priveste controlul judiciar si controlul judiciar pe ... (vezi toată discuția)