Un SRL cu trei asociati are pe rol un proces de retragere asociat, pentru despagubirea asociatului. La data prezentei mandatul administratorului este expirat. Datorita problemelor financiare, SRL-ul se confrunta si cu o cerere de insolventa, dosar care va avea prima infatisare in 17 septembrie 2009, pentru o suma de aproximativ 16.000 RON :stunned:. Intrebari: Datorita modificarii pragului de la 10.000 ron la 30.000 ron, cf. prev. Legii 277/2009, mai produce efecte aceasta cerere de insolventa? Si daca raspunsul este pozitiv, ce consecinte va avea asupra procesului de retragere asociat?:hammer:
Fara a avea pretentia unui raspuns exhaustiv, va supun atentiei urmatoarele considerente:
Premize:
- societatea este un SRL, deci asociatii ei raspund, pentru pierdere/profit, doar in limita capitalului social subscris; bineinteles asta numai in cazul unei conduite corecte si legale din pct d v legislativ si managerial (economic-financiar-fiscal);
- este pe rol (deci de la o data certa exista o actiune introductiva ) dosarul pentru retragere asociat;
este pe rol (deci de la o data certa exista o actiune introductiva ) dosarul pentru constatarea starii de insolventa.
Concluzii:
- legea aplicabila in cele doua spete este cea valabila in ziua (certa, nu ??) introducerii actiunii;
- exceptand cazul atragerii raspunderii (administrative, civile, penale) administratoruluisi/sau a altor organe de conducere, asociatii suporta, in limita cotelor lor de participare la capitalul social, atat profitul cat si pierderile societatii, in limita capitalului social subscris.
Daca deschiderea procedurii insolventei se produsese deja la momentul in care Legea a fost modificata, ridicarea plafonului minim al creantei de la 10 000 lei la 30 000 lei nu afecteaza in niciun fel deschiderea procedurii.
In raport de data la care judecatorul sindic va examina cererea creditorului, de faptul ca Legea nr. 277/2009 nu dispune in legatura cu ultraactivitatea normelor vechi din OUG nr. 173/2008 (nici nu avea cum fiind o lege de aprobare a ordonantei), de principiul ca legea civila si normele de procedura sunt de imediata aplicare, de faptul ca la 17.09.2009 nu mai sunt in vigoare normele OUG nr. 173/2008, se va dispune respingerea cererii de deschidere a procedurii insolventei in raport de pragul minim al creantei de 30.000 ron.
Prevederile art 3 din Legea nr 85 / 2006 modificate nu constituie o norma de procedura si nu au aplicare imediata.
Judecatorul va examina plafonul minim in raport de norma veche si nu de norma noua in vigoare la momentul examinarii cererii.
Suntem citati intr-un prim termen la data de 17.09.2009. Nu s-a dispus nimic. Este adevarat ca data inregistrarii cererii este la sfarsitul lunii iunie. Dar nu s-a dispus aprobarea ei. Tocmai aceasta era intrebarea: daca se mai admite cererea avand in vederea modificarea pragului.