avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Daune trimise de firma de asigurari auto
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Daune trimise de firma de asigurari auto

Buna ziua. V-as ruga, daca puteti, sa ma ajutati cu un raspuns legat de problema urmatoare. Fratele meu, acum 2 ani si 9 luni, a provocat un accident de masina. nu i s-a facut dosar penal, dar a avut permisul luat pe 3 luni. Problema a fost ca nu stia ca avea RCA-ul expirat de mai putin de o luna. Masina lovita era de firma, si, azi, dupa atata timp, i-a venit de la Allianz Asigurari o instiintare ca are de plata peste 17.000 lei. Suma enorma. Masina respectiva s-a accidentat in fata. Ce poate face? mentionez ca de mai mult de jumatate de an fratele meu nu are job, nu ia nici somaj pt ca a lucrat pe drepturi de autor. Este normal sa primeasca aceasta instiintare dupa atata timp? Nu exista un termen legal de solicitare a daunelor? Inca o data intreb: ce poate face? Nu are de unde sa plateasca, iar suma este oricum enoprma (practic, cu acesti bani iti poti lua o masina second-hand). Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: noidoi , utilizator 10:12, 2 Februarie 2017
Daunele se pot solicita in termen de 3 ani. Asiguratorul va intreprinde toate actiunile pentru recuperarea daunelor, actiunare in instanta si executare silita. Daca nu exista bunuri pe numele fratelui vor urmari veniturile.
nu are nimic pe numele lui, si nu are job. are niste bani in banca, ramasi de la vanzarea casei dupa divort, nu stiu cati, din care tot scoate pt a se intretine, de cand nu are job. se pun si acestia? oricum, nu ar acoperi datoria respectiva. legal nu se poate face nimic? suma e f mare si nu prea se justifica...
Buna ziua,

Asiguratorul poate solicita de la persoana responsabila de accident sumele pe care acesta le-a achitat intr-un termen de 3 ani de la momentul efectuarii platii.
Daca fratele dvs. a primit doar o instiintare simpla (nu o citatie de la instanta de judecata sau o somatie de la executorul judecatoresc), inseamna ca asiguratorul incearca sa recupereze pe cale amiabila despagubirile achitate.

Pentru a putea demara procedura de executare silita, asiguratorul are nevoie de o hotarare judecatoreasca definitiva pronuntata de o instanta prin care fratele dvs. sa fie obligat la plata sumelor.
In cadrul actiunii formulate de asigurator, fratele se poate apara invocand intervenirea termenului de prescriptie (daca se implineste pana atunci) ori faptul ca despagubirea achitata este nejustificata sau prea mare.

Daca pana in prezent fratele nu a fost cercetat penal si nu a existat dosar penal pe numele acestuia, inseamna ca nu exista vreo hotarare a instantelor prin care fratele sa fie obligat la plata sumelor achitate de asigurator.

Va recomand sa asteptati pana fratele va primi citatia de la instanta de judecata si atunci sa luati legatura cu un avocat pentru reprezentarea intereselor in fata instantei de judecata.

I se spune in instiintare ca in termen de 5 zile trebuie sa plateasca suma (sunt in termenul de 3 ani, care se fac in mai). A vb cu ei la tel, si a solicitat toata documentatia reparatiei, avand in vedere suma f mare. Au spus ca o vor trimite. Asteptam sa vedem ce trimit. Nu am vrea sa asteptam sa fie chemat in instanta, pt ca asta ar insemna cheltuieli de judecata, iar el nu are job, cum spuneam. Si prob, cel mai sigur, daca actele justificative sunt ok, instanta ar impune plata daunelor. Plus a cheltuielilor de judecata. Deci, mai multi bani. Vroiam sa stiu daca exista o modalitate de a reduce plata sau un moratoriu, ceva. Pe motiv ca nu are job...
Nu asteptati ca asiguratorul sa va trimita documentatia solicitata intrucat va trebui sa asteptati pana la calendele grecesti. Mergeti la asigurator si solicitati sa va dea personal intreaga documentatie privitoare la cuantumul daunei.In cazul in care intrati in posesia documentatiei, analizati-o cu atentie si formulati obiectiuni privind modul de calcul al cuantumului daunei. Trebuie sa aveti in vedere si normele care reglementeaza plata despagubirilor (Ordine ale fostului CSA /norme ale ASF-ului, in functie de data producerii daunei).
In cazul in care nu primiti documentatia completa litigiul se solutioneaza in instanta.
ing. Ioan Ciobanu

Alte discuții în legătură

Constat amiabil incheiat, mai trebuie sa platesc ceva pagubitului? mariuscalina mariuscalina Pe 23 noiembrie am fost implicat intr-un accident soldat cu pagube materiale, cel din fata mea a franat brusc, carosabilul fiind umed nu au fost suficienti cei ... (vezi toată discuția)
Casco LarisaS LarisaS Am facut un accident destul de minor in 2009 si aveam asigurarea expirata. Acum.. dupa 4 ani mi-a venit de la Astra asigurari, sa platesc suma de aproximativ ... (vezi toată discuția)
Un sfat va rog ! tzutzu15 tzutzu15 am fost implicat intr-un accident: un tip a iesit dintr-o intersectie fara a se asigura, l-am evitat pentru a nu intra in el, i-am atins putin bara spate si am ... (vezi toată discuția)