Se poate ca o societate, desi cu peste 21 de angajati, sa nu incheie contract colectiv de munca? Cum le sunt protejate drepturile angajatilor daca acestia au renuntat la dreptul lor? E legal?
dupa codul muncii ar trebui sa aiba contarct colectiv de munca la nivel de unitate.daca totusi nu au, atunci se merge dupa prevederile celui de ramura sau cel de la nivel national.
am si eu o intrebare: cand de comun acord intre salariati si angajator ( situatie cu peste 21 de salariati) nu se incheie CCM la nivel de unitate, este obligatoriu supunerea fata de clauze cuprinse in cel la nivel imediat urmator- ramura, national) sau se pot ignora in favoarea codului muncii?cu alte cuvinte, pot aplica Codul Munci si nu CCM-ul la nivel national?
In drept specialul primeaza asupra generalului. In acest caz, Codul muncii este legea generala care reglementeaza raporturile de munca, in timp ce contractul de munca la nivel de ramura, national etc. functioneaza ca o lege speciala si se aplica. De exemplu, codul muncii prevede nu minim de 20 de zile de concediu de odihna, in timp ce in contractul colectiv de munca la nivel national se mentioneaza un minim de 21 de zile, si nu se pot acorda doar 20 de zile.
Conform Legii a nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca (publicata in Monitorul Oficial nr. 184 din 19 mai 1998), art. 3:
"(1) Negocierea colectiva, la nivel de unitate, este obligatorie, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de salariati." In cazul depasirii numarului de 21 de angajati, negocierea contractului colectiv este obligatorie. Este vorba despre o negociere a CCM si nu esti obligat sa oferi angajatilor conditii mai avantajoase decat CCM la nivel national, ramura etc. dar nici mai putin avantajoase.
Ccm
danajuga64
daca unitatea la care lucrez nu are ccm si nici pe ramura ACTIVITATI DE SPECTACOLE, CULTURALE SI RECREATIVE nu exista ccm, dupa care ccm ar trebui sa ... (vezi toată discuția)