avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartitor fraudulos
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartitor fraudulos

Buna ziua . Am si eu o intrebare .
De cand a inceput Iarna am observat ca pe langa costul intretinerii in sine am inceput sa platesc o suma de bani pt caldura fapt pe care l am observat de mai mult timp insa nu i-am dat atentie . Astazi 17.01.2017 am primit aceea factura de la caldura de care am vorbit mai sus si mi s-a adus la cunostinta ca trebuie sa platesc cantitatea de caldura consumata pe luna trecuta , ceea ce mi se pare total ilegal si nedrept avand in vedere faptul ca inca de la inceputul iernii nu foloseam caloriferele si foloseam o alta sursa de caldura conectata la curent . Costurile nu sunt enorme (100 de lei pt un apartament de 3 camere ) insa ceea ce ma deranjeaza este ca nu am beneficiat de serviciile pe care acum trebuie sa le platesc . Nu mi se pare corect ca acest repartitor sa imi inregistreze temperatura din camera , pt ca asta se intampla practic eu am aceea aeroterma care face caldura si in acelasi timp acest repartitor inregistreaza. Ceea ce inseamna ca platesc si caldura din calorifer (DE CARE NU BENEFICIEZ ) si factura la curent pt aeroterme . [editat - nu se folosesc nume de firme in forumul nostru] ....
sunt curios daca ma poate ajuta cineva sau ma poate indruma sa rezolv aceasta problema deoarece nu mi se pare legal . Nu am cunostinte unde trebuie sa depun reclamatii si ce trebuie sa fac avand in vedere ca am doar 18 ani dar in cazul in care exista cineva care are buna vointa sa isi piarda cateva minute zeci de minute sa imi explice ce pot face si cum pot face pt ca mai mult ca sigur o sa merg la sediul acestei firme sa ma lamuresc insa nu cred ca voi rezolva ceva acolo si vreau sa stiu care sunt institutiile abilitate carora ma pot adresa in vederea rezolvarii acestei probleme . Multumesc !
Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2017
elga50, moderator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 07:02, 19 Ianuarie 2017
Ca sa va puteti convinge ca repartitorul dv. nu inregistreaza nimic, notati-va indecsii acestor repartitoare intr-o zi dimineata, folositi peste zi aeroterma si, apoi, seara, notati-va de asemenenea acei indecsi ai repartitoarelor. Veti constata o diferenta 0 (zero) si asta pentru ca repartitoarele nu sunt termometre. Conditia este ca acele calorifere sa fie inchise complet.

Ele inregistreaza unitati echivalent termic numai daca exista o diferenta de temperatura intre lichidul din calorifer si mediul ambiant si numai daca lichidul are temperatura mai mare decat temperatura din camera.
Cum caloriferul dv. este inchis, atunci temperatura mediului va fi mai mare decat lichidul din calorifere, adica invers, aeroterma neputand incalzi acel lichid si in niciun caz mai mult decat aerul din camera.

Cei 100 lei ii platiti pentru caldura pe coloanele verticale si este o suma rezonabila pentru un apartament cu 3 camere, plus comisionul de calcul pentru (probabil) cele 4 calorifere pe care le aveti.

Inainte de a califica prestatia unei firme sau a unor oameni, documentati-va pe ce dati banii.
Nu toata lumea e hoata!

Daca luati legatura cu firma care va calculeaza si repartizeaza sumele cu incalzirea, solicitati sa va elibereze un formular cu modul de calcul doar pentru apartamentul dvs.Puteti cere si formularul pentru toti proprietarii din scara, pentru a face comparatii.
De altfel, administratorul as. prop. are in mod sigur acel formular cu toti proprietarii si cheltuielile repartizate pe toate caprariile, adica:
- costuri cu incalzirea locuintei cu caloriferele bransate la sistemul centralizat;
- costuri cu incalzirea prin tevile care va tranziteaza locuinta;
- costuri cu incalzirea spatiilor comune (inclusiv subsolul);
- apoi, pe acelasi formular o sa gasiti costul cu calculul repartizarii efectuat de catre firma (acest cost se face chiar daca repartitoarele indica zero unitati);

Se face un total general pe care il gasiti pe formular si pe care admin-ul il trece in lista de plata.
Zic sa mergeti mai intai la asociatie si sa clarificati cele scrise mai sus si dupa aceea mai discutam.
Succes!
Buna ziua , revin cu anumite precizari . Am studiat foarte bine factura inainte sa scriu aici si sa cer ajutor . Faptul ca stiu sigur ca nu am pornit caloriferul si nici altcineva de la mine din apartament nu a facut o si totusi pe factura sunt facturate un nr de unitati pe anumitele calorifere la care fac referire .
Iar costul nu nu este normal deoarece cum am spus si mai sus am studiat foarte bine inainte factura si costul pt coloanele de transport sun separate (undeva la 10 lei-15 lei ) la fel ca si costurile pe spatiile comune (hol șamd) . Pe langa asta am vazut pe internet mai multe tipuri de repartitoare de la diferiti producatori si cam toate inregistrau in momentul in care erau pornite sursele de caldura cu care erau testate .
Mai este posibil ca, din cauza temperaturii prea scazute din anumite incaperi, cand aerotermele nu functioneaza sau nu exista deloc, robinetele acestor calorifere sa se deschida pentru scurt timp pentru a porni caloriferele, repartitoarele fiind setate sa porneasca caloriferele sub o anumita temperatura ambianta, avand termostat.

Deci, in mod cinstit, ganditi-va daca ati avut in oricare din incaperile apartamentului aceasta situatie.
Nu trebuie sa ne spuneti noua, trebuie doar sa va lamuriti dv.

Noi doar va informam despre lucruri pe care le stim. Dv. decideti daca va insusiti aceste informatii sau preferati sa ramaneti nelamurit si sa va considerati furat, desi nu sunteti de fapt.

Si eu am aceasta banuiala.
@eusebiuistrate, Verificati aceste lucruri. Daca repartitoarele dvs. sunt cu doi senzori, acest lucru nu trebuie sa se intample daca aeroterma functioneaza, deoarece cel de-al doi-lea senzor chiar asta face - daca sesizeaza caldura din alte surse, nu permite deschiderea robinetului termostatic.

In fine, la noi (in RO) temperatura de pornire a robinetului termostatului este de +6 gr. C si atunci vrei-nu vrei, chiar daca robinetul este inchis, el tinde sa-l deschida ca sa protejeze instalatia de inghet... Trebuie sa verificati, cum spunea si @elga50.
As mai intreba ceva: acest lucru s-a mai intamplat si in sezoanele trecute sau numai acum, cand temperaturile au fost foarte scazute?
In alte tari, temperatura minima de pornire a robinetului termostatic este de + 18 gr. C - chiar daca proprietarul a setat robinetul termostatic pe inchis. De ce acest lucru? Este simplu, acolo oamenii vor sa traiasca intr-un confort termic normal. La noi, poti avea montate repartitoare de costuri, dar daca pleci din casa o perioada mai mare, firesc inchizi repartitoarele, in casa temperatura este foarte mica si afecteaza toti vecinii sus-jos, dreapta-stanga pentru ca doar tevile verticale nu reusesc sa creeze acel ambient normal...
Ei, dincolo , legea obliga proprietarii sa mentina un climat de cel putin 18 gr. C !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Montare robineti cu cap termostatic mariussoare_84 mariussoare_84 Buna dimineata, Imi puteti spune va rog daca exista obligativitatea ca, bransat fiind la Radet, pe langa montarea repartitorului trebuie neaparat sa am si ... (vezi toată discuția)
Debransare radet damxie damxie Buna ziua, as vrea sa va supun atentiei urmatoarea problema: am cumparat un apartament care are o centrala termica instalata, si care deocamdata functioneaza ... (vezi toată discuția)
Energie termica- repartitoare amk1243 amk1243 Intr-un apartament nelocuit cu repartitoare pe cele 4 calorifere, au fost montate robinete termostat de catre firma furnizoare in anii trecuti. Intrucat in ... (vezi toată discuția)