avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de boala sau renta viagera
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de boala sau renta viagera

Buna ziua ! In ultimii 3 ani am facut 3 hernii de disc la acelasi angajator ! cum exista obligatia cu doctorul de medicina muncii , angajatorul nu vrea sa mai colaboram pentru ca sunt riscuri medicale pe viitor iar eu , evident , nu as mai avea acelasi randament si imi incheie contractul(am facut in 3 ani 3 hernii de disc , unul in fiecare an de activitate) .Pensie de boala pot obtine in conditiile de azi.? Daca il dau in judecata , pot obtine din punct de vedere legal , o renta viagera lunara?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:52, 21 Ianuarie 2017
Hernia de disc poate fi instalata in urma lucrului in mediu cu vibratii.
Daca ati fost diagnosticat de 3 ori la rand la acelasi loc de munca, cu hernie de disc si boala a fost declansata la respectivul angajator, trebuie inregistrata ca boala profesionala fiind nominalizata in anexa 22 la HG nr.1425/ 2006.
Daca ati fost inregistrat cu BP beneficiati de prevederile Legii nr.246/ 2002 republicata in 2009, privind asigurarea pentru AM si BP,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul
la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
In urma examinarii medicale,dupa terminarea concediului medical, medicul specialist de medicina muncii trebuia sa completeze fisa dvs. de aptitudine si sa mentioneze: apt/ inapt/ apt conditionat pentru activitatea pe care o desfasurati.
In conditiile inregistrarii afectiunii dvs. ca boala profesionala si ultimului aviz pe fisa de aptitudine, omeneste, angajatorul are obligatia sa va asigure loc de munca corespunzator.
In contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma pot exista prevederi pentru ajutoare materiale pentru victimele AM si BP.
Pentru a beneficia de pensie de boala trebuie sa aveti concediu medical de 180 de zile si sa fiti propus la pensionare de comisia medicala de la CJP.
Daca ati fost inregistrat cu boala profesionala si acest fapt s-a produs in perioada lucrului la acest angajator puteti deschide actiune in instanta impotriva firmei si solicita daune materiale si/ sau daune morale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Boala profesionala Alexandra Popescu. Alexandra Popescu. Buna ziua, Care este responsabilitatea angajatorului in momentul in care primeste un concediu medical cu cod 04 Boala profesionala? Precizez ca angajatul ... (vezi toată discuția)
Boala profesionala popradu22 popradu22 Buna ziua am fost depistat cu boala profesional hernie de disc si după câte am înțeles la casa de pensi la noi la Perosani zice ca nu se dau indemnizați ... (vezi toată discuția)
Sănătatea în munca BanuMarius BanuMarius M-am imbolnavit la actualul loc de munca,vor ca eu sa plec.cum pot sa ma apăr? (vezi toată discuția)