avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,
In urma cu 21 de ani, tatal vitreg a murit. Mama mea a facut succesiunea pt apartamentul cumparat cu el in timpul casatoriei. Din casatoria lor rezultand un copil. Mama avand si ea la randul ei 3 copii rezultati dintr o casatorie anterioara. La aceasta succesiune, mama a declarat ca are doar acest copil, nedeclarand ca mai are inca 3 copii dintr o alta casatorie. In urma declaratiei sale, mamei ia revenit 1/4 parte din ap., iar sorei mele 3/4. Spuneti mi va rog, daca noi ceilalti copii avem vreun drept in urma succesiuni tatalui vitreg si ce am putea face ? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: lysa , utilizator 16:59, 19 Ianuarie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Daca tatal vitreg - sotul mamei dvs - nu v-a adoptat in mod legal (adica nu aveti o hotarare judecatoreasca in acest sens), atunci mama dvs a procedat in mod legal. Dvs si ceilalti frati nu va puteti mosteni decat mama, nu si pe sotul mamei, care nu a fost tatal dvs in mod legal. A fost tatal dvs vitreg doar in fapt, nu si in drept. Singurele lui mostenitoare sunt mama dvs in calitate de nsotie supravietuitoare si sora dvs vitrega.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
lysa a scris:

mamei ia revenit 1/4 parte din ap., iar sorei mele 3/4.


Eronat, le-au revenit cotele respective din cota de 1/2 pe care a detinut-o sotul mamei.
Masa succesorala a constituit-o jumatate din apartament, cealalta jumatate ii apartine mamei deoarece este inca in viata.
Dupa decesul mamei vor putea mosteni si copiii acesteia din prima casatorie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe mama nu a intrabat-o nimeni ce copii are din casatorii anterioare, ci cati copii a facut cu raposatul, ca numai ea ca sotie mosteneste impreuna cu copilul lui.
Dvs o mosteniti pe mama cand i-o veni vremea si pe tatal dvs.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Vreau sa va mentionez ca eram de fata la succesiune ca martor pt niste semnaturi (la vremea respectiva se cereau 2 martori, acum nu stiu cum mai este legea), iar notara a intrebat-o clar: mai aveti si alti copii d vstra personal?...Mama a spus, nu. In acel moment eu am spus mai are, insa mama m a strans de mana sa tac.(oare asta nu se numeste sperjur?!) La vreme respectiva eram foarte tanara, putin frica de ea. Asa ca am tacut. Nu stiu daca a fost bine sau rau. In concluzie inteleg ca pana mama nu decedeaza( ceea ce nu i doresc) eu nu pot face nimic?! Doar apoi sa ma lupt cu sor-mea prin tribunale. La ora actuala mama vrea sa vanda acel ap.de 3 camere.
Multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Intr-adevar, daca o luam dupa legile din ziua de azi asa este. As vrea sa va mentionez ca aceasta casa i-a fost data mamei pe vremea comunista, datorita faptului ca avea 3 copii, de la ICRAL. Apoi a venit vremea ca fiecare sa-si cumpere casa in care erau chiriasi de la ICRAL. Ea fiind maritata cu acest barbat, noi fiind in grija ei si traind impreuna. Intr adevar el nu ne-a infiat cu acte,insa avea grija de noi. Eu doresc sa ma lamuresc daca pana mama moare( ceea ce nu-i doresc),avem vreun drept?!
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Are vreun drept sora mea vitrega din acelasi tata la succesiunea pe care mama mea o face din timpul vietii ei...? ContSters414114 ContSters414114 as dori niste lamuriri cu privire la succesiune, mostenire.. sunt nascut in 1979 dintr-o relatie de concubinaj dar inainte de 79 tatal meu a avut o alta ... (vezi toată discuția)
Tatăl vitreg a decedat. noi moștenim ceva din apartament, sau doar frații noștri vitregi au dreptul? MARCELA2017 MARCELA2017 Buna ziua MAMA mea s-a recasatorit cand aveam eu 10 ani eu mai aveam o sora de 8 ani dupa casatorie au mai rezultat 2 copi cu cel de al2-lea tata in total 4 ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa tatal vitreg cristinadorobantu cristinadorobantu buna ziua...eu ,sora si cu mama avem un apartament,de aproape 27 de ani...apartamen oferit tatalui meu natural si decedat....si platit de noi...cum era ... (vezi toată discuția)