avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tatăl vitreg a decedat. Noi moștenim ceva din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tatăl vitreg a decedat. Noi moștenim ceva din apartament, sau doar frații noștri vitregi au dreptul?

Buna ziua MAMA mea s-a recasatorit cand aveam eu 10 ani eu mai aveam o sora de 8 ani dupa casatorie au mai rezultat 2 copi cu cel de al2-lea tata in total 4 copiii,ulterior acesta de al 2-lea a decedat in 2014 ,si cei doi frati din a 2-a casatorie spun ca noi cei din prima casatorie nu am avea dreptul la apartament.Mentionez ca apartamentul a fost cumparat in1990 cand mama si cel de al 2-lea tata erau casatoriti,avem dreptul noi cei 2copiii din prima casatorie cu ceilalti doi din a 2-a aceasta este intrebarea mea.
Ultima modificare: Joi, 4 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: MARCELA2017 , utilizator 05:15, 4 Iulie 2019
Cum v-am mai spus, daca nu ati fost infiate, dvs. si sora, de actualul sot al mamei dvs. nu aveti nici un drept.
Daca este bun comun...sotia v.a mosteni 1/4 din jumatatea sotului si copii biologici sau adoptatii ( cei doi frati vitregi ai dvs. si ceilaltii-daca mai a avut si alti copii recunoscuti din alte relatii) vor mosteni restul de 3/4 din bunurile sotului, tatalui lor.
In final mama dvs. v-a detine 5/8 din acel apartament ( procent ce o sa l mosteniti doar dvs. si sora la...) si copii, fratii vitregi 3/8.
Dvs. si sora mai puteti mosteni tatal biologic,..
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iulie 2019
Ionut.ion, utilizator
Din păcate, nu aveți niciun drept asupra moștenirii lăsate de tatăl vitreg!
Fiind bun comun, mama dvs are deja jumătate din apartament.
Problema moștenirii se pune cu privire la cealaltă jumătate, din care mama va culege un sfert, restul copiii tatălui vitreg (nu și dvs)!
Desigur, dvs aveți drept asupra moștenirii pe care o va lăsa mama dvs; totodată, aveți vocație succesorală asupra patrimoniului lasat de tatăl adevărat (biologic)!
da,dar de ce dupa moartea tatalui de al2-lea a fost nevoie si de mine pentru a face succesiune,de ce a fost nevoie de mine nu inteleg?
Probabil pentru a se clarifica legatura de filiație!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
MARCELA2017 a scris:
da,dar de ce dupa moartea tatalui de al2-lea a fost nevoie si de mine pentru a face succesiune,de ce a fost nevoie de mine nu inteleg?


N-ar fi trebuit să fie nevoie de dvs. (nu erați copilul decedatului)
Aveți certificatul de moștenitor de pe urma celui de-al doilea soț al mamei?
Apare numele dvs. pe undeva prin cuprinsul lui?
Contractul de vânzare-cumpărare al ap. l-ați văzut? Apare numele dvs. pe undeva prin cuprinsul lui? N-aș vrea să speculez...

Moștenitorii celui de-al doilea soț al mamei dvs. au fost:
- mama dvs. în calitate de soție supraviețuitoare cu o cotă de 1/4 din moștenire (adică din jumătatea de ap. a decedatului, căci cealaltă jumătate îi aparținea mamei dvs. Asta ... teoretic, până la te miri ce scrie, pe unde-o scrie).
- și copiii defunctului cu o cotă de 3/4 din moștenire (adică 3/8 din ap. respectiv 3/16 fiecare, căci defunctul avea doar doi copii).

Dvs. și sora dvs. (cele care aveați 10 și 8 ani la momentul recăsătoririi mamei dvs.) nu erați fiicele defunctului. Aveți alt tată. Deci NU l-ați moștenit pe soțul mamei (acesta NU vă era rudă)

După moartea soțului ei, mama dvs. deține 5/8 din ap. (adică jumătatea ei de ap.,dobândită prin cumpărare + o pătrime din jumătatea soțului, dobândită prin succesiune de la defunctul ei soț).

Acest 5/8 (= 10/16) va constitui moștenirea mamei dvs. și va fi împărțit între TOTI copiii mamei dvs. Și sunteți 4 copii ai mamei dvs. (Cineva a zis mai sus... „doar dvs. și sora”. Or, nu-i așa, căci mama dvs. are 4 copii, nu doar doi).

Cel mai bine ar fi să puneți teanc actele pe care le aveți și să discutați direct cu un avocat.
Mă surprinde și pe mine ... nevoia prezenței dvs. Explicații ar putea fi, dar, așa cum spuneam, nu aș vrea să speculez. E mai bine pe „cititelea” decât pe ghicitelea.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iulie 2019
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Inchiriere apartament MARCELA2017 MARCELA2017 Buna ziua in urma decesului tatalui meu,care nu era biologic adica mama mea s-a recasatorit a 2-ua oara si cel de al 2-lea tata a decedat ramanand apartamentul ... (vezi toată discuția)
Dacă mama mea s-a recăsătorit legal cu un alt bărbat iar ... FabianOnel FabianOnel Dacă mama mea s-a recăsătorit legal cu un alt bărbat iar mama a murit după 6 ani de la căsătorie, eu și fratele meu, avem dreptul la averea lăsată de ... (vezi toată discuția)
Moștenirea in cazul recăsătoriei Maria20211 Maria20211 Daca un bărbat cu doi copii a rămas văduv, s-a recăsătorit și cu a doua soție a mai avut un copil , cum se împarte averea la nepoții lui ? Copii ... (vezi toată discuția)