avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu și indemnizația creștere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu și indemnizația creștere copil

Buna ziua am contract de munca la 4 ore și lucrez de 8 luni.As dori sa stiu..Daca am rămas însărcinată pot beneficia de concediu și indemnizația de creștere a copilului?? Sau doar persoanele care au contract de 8 ore și au taxele platite la stat( minim 12 luni anterior datei nașterii copilului
Cel mai recent răspuns: Amem , utilizator 09:20, 31 Iulie 2020
1. Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de durata timpului de munca mentionat in c.i.m.- norma intreaga sau timp partial.

art.2 din OUG 111/2010
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
.....

Din interpretarea acestui articol reiese ca legiuitorul nu a conditionat acordarea indemnizatiei pentru CCC de durata timpului de munca (norma intreaga sau partiala). Asadar, poate beneficia de aceasta indemnizatie orice persoana care a realizat in ultimul an anterior datei nasterii copilului, timp de 12 luni, venituri realizate in baza oricarui tip de c.i.m. indiferent de durata timpului de munca.

In speta, perioada in care ati lucrat cu timp partial nu va afecteaza dreptul de a beneficia de indemnizatia pentru CCC

2. Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie: Poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului persoana căreia, din cauza restrângerii activităţii angajatorului, i s-a redus programul de lucru la două ore/zi şi salariul în mod corespunzător, pe o perioadă de 3 luni?

Solutie: Perioada de întrerupere temporară a activităţii din iniţiativa angajatorului este considerată perioadă asimilată în contextul OUG nr. 111/2010, care prevede la art. 2 alin. (5) lit. f) că cele douăsprezece luni de eligibilitate pot fi constituite integral şi din perioada în care persoana se află în întrerupere temporară a activităţii din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivi legii. Totodată, şi o singură oră de activitate efectuată pe zi este suficientă pentru a asigura eligibilitatea la indemnizaţia pentru creşterea copilului. De asemenea, este necesară prezenţa la dosar a documentului de la angajator care să certifice măsurile luate de acesta, cum ar fi: reducerea programului de lucru, concedierea colectivă etc. Prin urmare, în situaţia în care angajatorul certifică prezenţa zilnică, iar în adeverinţa de venituri eliberată de acesta sunt precizate perioadele în care sunt realizate venituri supuse impozitului pe venit, inclusiv perioadele de şomaj tehnic, dacă acestea există, persoana este îndreptăţită să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului.
Biu"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un contract part time de 4 ore pe zi timp de 12 luni se ia in ... Radulescu7 Radulescu7 Un contract part time de 4 ore pe zi timp de 12 luni se ia in calcul la stabilirea indemnizației de crestere copil ? (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil Iancu23 Iancu23 Daca lucrezi cu 4 ore pe carte de munca poti beneficia de indemnizatie de crestere a copilului?conteaza orele? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Omiditza Omiditza Se da urmatoarea situatie : Am nascut in septembrie 2014, iar din ianuarie 2015 pana pe 1 iulie 2016 am fost in concediu de crestere copil. Pe 1 iulie m-am ... (vezi toată discuția)