avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata concediu medical

In perioada 09.01-13.01.2017 am fost in concediu medical, dar in 10.01-11.01 eram libera pe program, urmand in weekend 14.01-15.01 sa lucrez.In perioada 9.01-13.01 nu primesc bonuri si sunt platita cu 75% ca si concediu medical, pentru weekend nu se ofera nici un spor.Este corect ca asa sa se procedeze? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:58, 19 Ianuarie 2017
1. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.....

3. Pe durata concediului medical nu se acorda tichete de masa.

Norme de aplicare a Legii 142/1998
Art. 10
Angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea/transferul valorii nominale a tichetelor de masa, dupa caz. In sensul prezentelor norme, nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:
.....
d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale ori, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Compensarea orelor lucrate sambata BOBILIKY BOBILIKY Buna ziua,lucrez sambata 4 ore pentru care primesc un spor de 75% din salariul de baza si un spor de weekend de 1%.Intrebarea mea este:nu trebuie sa primesc si ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! este legal sa nu ai doua zile libere? noi muncim si ... Alexzlx Alexzlx Buna ziua! Este legal sa nu ai doua zile libere? Noi muncim si sambata 4 ore cu spor de weekend de 2%, adica 6 lei pe luna sporul de weekend, insa zi libera ... (vezi toată discuția)
Concediu medical... Rusz Rusz buna! lucrez de 4 luni la un supermarket.saptamana trecuta joi mi-am luat concediu medical pana luni. as vrea sa stiu cum imi afecteaza zilele libere? am ... (vezi toată discuția)