avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... PFA, risc maternal, imposibilitate obtinere concediu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

PFA, risc maternal, imposibilitate obtinere concediu medical, calcul CCC

Buna seara, ma aflu intr-o situatie mai ciudata, poate ma poate sfatui cineva cum as putea face ce mai bun din ea, situatia :-)
Activez ca PFA din 2014 (medic), veniturile nu sunt excesiv de mari, in 2016 am avut orientativ 48.000 brut si aprox 23-24.000 net. Din pacate nu am platit cei 0.85% pentru concedii medicale. Acum sunt insarcinata (8 sapt, sarcina gemelara urmeaza sa nasc daca totul merge bine aprox in august) cu risc maternal crescut si sunt nevoita sa raman acasa. Teoretic as fi putut sa platesc incepand de acum cei 0.85% la casa de sanatate si sa primesc dupa o perioada de ca. 30-60 zile bani pentru concediu medical. Prima problema este ca baza de calcul este incepand cu veniturile ianuarie 2017 unde aproape ca nu am putut lucra deloc, iar a doua este ca am efectuat sporadic garzi in judetul invecinat in baza unui contract" individual de munca cu timp partial pentru activitate prestata in serviciul de garda" incheiat in noiembrie 2016. La casa de sanatate din judetul invecinat am statut de angajat, iar la casa de sanatate din judetul in care locuiesc nu pot plati cei 0.85% pentru ca se pare ca legislatia nu permite sa platesc ca PFA daca am venituri suplimentare cu statut de angajat in alta parte. Contractul cu statut de angajat este unul "special" care nu se supune legilor 31/1991, 263/2010.
Acum trebuie sa fac estimarea pe 2017. Asta are implicatii si asupra CCC.
Daca inchid (suspend) PFA incepand sa zicem de maine si nu am nici un fel de incasari incepand cu 1.Feb 2017, care luni se iau in calculul CCC? Am inteles ca se iau 12 luni din ultimile 24 inainte de nasterea copiilor. Ma insel sau s-ar lua in acest caz ca baza de calcul 1 Feb.2016 - 31.Jan2017, avand in vedere ca veniturile mele dupa 1.Feb.2017 sunt zero? CCC dureaza 24luni sau mai putin? Este in vreun fel influentat de catre inexistenta concediului medical prenatal si de lauzie? M-as bucura tare mult daca ma poate lamuri cineva, aici merg de la o institutie la alta si nu ma poate lamuri nimeni. Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2017
nebv, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate si contract de munca pe perioada determinata AncutaGLAV AncutaGLAV Situatie: data nasterii estimativa 02.2016 Perioada lucrata: 2009 - 31.12.2015 (ultimul loc de munca este cu CIM pe perioada determinata) Concediul de ... (vezi toată discuția)
Concediu post natal-urgent cristina2070 cristina2070 Buna ziua, Situatia e un pic dificila, dar stiu ca se poate rezolva intr un fel, numai ca nu stiu de unde sa incep, de aceea va cer ajutorul (l am primit ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate si ccc pfa B.Alina B.Alina Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu câteva informații. Nu am reusit sa gasesc raspunsul nicăieri, iar cei de la CAS nu mi-au raspuns deloc... Am PFA ... (vezi toată discuția)