avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu post natal-urgent
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu post natal-urgent

Buna ziua,
Situatia e un pic dificila, dar stiu ca se poate rezolva intr un fel, numai ca nu stiu de unde sa incep, de aceea va cer ajutorul (l am primit mereu si a fost foarte bun).
Fiica mea este insarcinata in 8 luni, nu este casatorita legal cu tatal copilului, ea are un PFA si un contract de colaborare cu o societate, din luna august, de atunci plateste asigurari de sanatate la acest PFA, in luna iunie a terminat facultatea la zi, dar nu a dat licenta si pentru a avea continuitate am dus documente la casa de sanatate din care reiese ca a fost studenta la zi pana in luna iunie.Ea se gandeste sa inchida PFA ul acela , ce trebuie sa faca pentru a beneficia de indemnizatie de nastere copil? Daca am omis vre o explicatie pot sa raspund imediat.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:28, 16 Octombrie 2012
1. Nu conteaza daca este acsatorita sau nu.

2. Va beneficia de indemnizatie pentru CCC daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului are venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (studenta la zi, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

3. In calculul indemnizatiei se iau toate veniturile profesionale (din PFA si din contractul de colaborare).

4. Nu poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) decat daca a platit, in calitate de PFA, contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii (nu are legatuira cu contributia pentru sanatate).

5. Daca nu poate beneficia de concediu de maternitate atunci va beneficia de indemnizatie pentru CCC incepand cu data nasterii copilului.

6. Pe perioada in care primeste indemnizatie pentru CCC trebuie sa suspende activitatea de PFA si sa suspende si contractul de colaborare.
am inteles, dar acum nu e tarziu sa plateasca cei 0.85% in conditiile in care ea mai are 3 saptamani pana naste? si activitatea de pfa va trebuii sa o suspende acum sau dupa ce naste?
1. - Nu stiu daca poate plati retroactiv cei 0,85%.
- Sa intrebe la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, care ii va plati si eventualul certificat de concediu de maternitate.

2. Si activitatea de PFA si contractul de colaborare trebuie fie suspendate cel mai tarziu cu data cu care va intra in CCC.
multumesc mult
Am fost astazi la casa de sanatate sa platesc cei 0.85% pentru concedii si indemnizatii si pentru ca are declarat venit net pe acest an 2000 lei au zis ca nu trebuie sa platesc ptr concedii medicale si indemnizatii deoarece ar trebuii sa platesc mult mai mult si nu este nici o problema, va rog sa ma ajutati cu aceasta problema ca eu nu mai inteleg nimic!!!!

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil fara concediu crestere copil N_Adriana N_Adriana Lucrez ca liber profesionist, asigurarile sociale imi sunt platite de angajator, mai putin cota de 0.85% care inteleg ca reprezinta o cota specifica ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pfa lorei lorei BUNA ZIUA! Am si eu cateva nelamuriri, daca puteti va rog sa ma ajutati. Sunt PFA si vreau sa ma informez in ce conditii o sa primesc indemnizatia de ... (vezi toată discuția)
Help.... ELENA2009 ELENA2009 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca sunt pfa si am si cim, in perioada cat am concediu pre si postnatal mai pot emite factura pe PFA ( cim-ul va si ... (vezi toată discuția)