avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Articol cu drept de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Articol cu drept de somaj

buna ziua,
am un angajat din productie care e bolnav. a fost operat si va intra intr-o perioada mai lunga de recuperare. as vrea sa stiu cu ce articol il pot lichida ca sa poata beneficia de somaj? mai am voie sa angajez apoi pe functia lui daca il lichidez?

multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:51, 20 Ianuarie 2017
De ce doriti sa il lichidati? Nu a reusit doctorul cand l-a operat?
Este dorinta lui sa intre in somaj?
Angajatul isi poate lua concediu medical pentru recuperare.
Art. 17 din Legea 76/2002
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.
este dorinta lui sa intre in somaj. in productie asta inseamna ca nu ne vom putea folosi de el o lunga perioada de timp, scazandu-ne eficienta si indicatorii. si cea mai buna solutie atat pt el cat si pt noi ar fi somajul.
Pentru a va pastra eficienta si indicatorii puteti angaja o persoana cu contract pe perioada determinata pana la recuperarea lui.
Dar daca este dorinta lui sa intre in somaj si nu este un angajat care sa merite sa fie mentinut il puteti trimite in somaj in conditiile in care indeplineste si criteriul cotizarii, un stagiu minim de cotizare de 12 luni în ultimele 24 de luni de dinaintea înregistrării cererii
nive a scris:

.... mai am voie sa angajez apoi pe functia lui daca il lichidez?

multumesc.

Pe functia nu mai puteti angaja decat daca o reinfiintati ... insa chiar daca nu exista un text de lege, in practica judiciara s-a decis ca, "nu se întemeiază pe o cauză reală şi serioasă, ci este fictivă, desfiinţarea postului urmată la scurt timp de angajarea altei persoane pe acelaşi post"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj RuxandraLarisa RuxandraLarisa Se poate intra in somaj cu articolul 95,4?multumesc (vezi toată discuția)
Incheiere cm cu drept de somaj Ionutz1978 Ionutz1978 Cu ce articol si cu ce litera se incheie contractul de munca sa pot beneficia de somaj? (vezi toată discuția)
Somaj Nelus1976 Nelus1976 In ce conditii poți fi dat afară de catre angajator fara sa primesti somaj? (vezi toată discuția)