avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum sa fac sa intru în drepturile de tata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum sa fac sa intru în drepturile de tata

Bună ziua, în urma cu 13 ani am cunoscut o femeie casatorita dar ...separata de sot , locuind singura .
Doi ani mai târziu ne mutam impreuna și după încă doi ani se năștea fetita noastră Diana Elena astăzi în vârstă de 9 ani !
Pe tot timpul conviețuirii am sperat ca femeia din viata mea și mama copilului meu sa intenteze divort de fostul sot și astfel sa pot intra în drepturile de tata fapt care nu s-a întâmplat niciodată...
În luna mai a anului 2016 relația noastră s-a încheiat , concubina mea plecând cu fetita la alta adresa...
Au trecut 8 luni de la despărțire și întâlnesc o opoziție fără limite din partea mamei fetitei care îmi spune ca nu am nicio șansă sau nici-un drept asupra copilului meu...pt ca nu îmi poarta numele.
Va rog sa îmi spuneți ce șanse am că sa pot intra în drepturile de tata....va mulțumesc  !!!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:17, 23 Ianuarie 2017
Puteti recunoaste copilul conf,art,415(2) NCC si art.416(1)NCC"Recunoasterea poate fi facuta prin declaratie la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor,prin inscris autentic sau prin testament."
Nu, nu poate. Copila are tata, pe sotul mamei sale.

Buna ziua,
Puteti intenta o actiune in tagada paternitatii in temeiul art. 432 C.Civ. solicitand stabilirea calitatii dumneavoastra ca tata si restul drepturilor si obligatiilor.
Va sfatuiesc, avand in vedere ca este o actiune delicata, sa solicitati ajutorul unei persoane cu cunostinte de drept si sa aveti suma necesara efectuarii a doua teste ADN.
Nici asta nu poate.
Art. 47 legea 71/2011
Stabilirea filiatiei, tagaduirea paternitatii sau orice alta actiune privitoare la filiatie este supusa dispozitiilor Codului civil si produce efectele prevazute de acesta numai in cazul copiilor nascuti dupa intrarea lui in vigoare.

In speta e aplicabil vechiul cod al familiei, unde biologicul nu are calitate procesuala pt tagada de paternitate.

[ link extern ]

Nu zic ca nu s-o putea rezolva, dar habar n-am cum.

Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Ianuarie 2017
gi-jane2, moderator
Se poate invoca excepție de neconstituționalitate.

Daca nu știe sa se judece va pierde.
Ultima modificare: Duminică, 22 Ianuarie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Tagada paternitate sau contestare recunoastere filiatie. dandanaua dandanaua Un barbat recunoaste la starea civila un copil nascut de o femeie cu care a avut relatii extraconjugale. Copilul este recunoscut de acest barbat la momentul ... (vezi toată discuția)
Am și eu o intrebare - certificatul de naștere și tatăl biologic Serffgvg Serffgvg Buna seara am și eu o intrebare cum e posibil ca fostul meu soț să fie tată la fetița mea daca eu am divorțat de un an și o luna de el și noi nu mai ... (vezi toată discuția)
Mama divortata dar are copil cu alt barbat inutza13 inutza13 buna ziua, sora mea este separata de primul sot iar sentinta a aparut doar in noiembrie,adica acum 8 luni , ea acum are copil cu alt barbat ,ei fiind ... (vezi toată discuția)