Un barbat recunoaste la starea civila un copil nascut de o femeie cu care a avut relatii extraconjugale. Copilul este recunoscut de acest barbat la momentul nasterii sale. Ulterior, barbatul se casatoreste cu mama copilului. Peste cativa ani, cei doi divorteaza din culpa exclusiva a paratei, iar copilul este incredintat spre crestere si educare tatalui. Dupa ce copilul implineste 18 ani, tatal se duce cu copilul la IML si efectueaza testul ADN. verdict IML: Numitul X nu este tatal biologic al numitului Y.
Tatal are un soc, a recunoscut si a crescut un copil care nu era al lui, s-a despartit si de sotie(prima) pentru a se casatori cu mama copilului si a-i oferi acestuia o familie adevarata. Acum constata ca a fost tras pesfoara de femeie in toti acesti ani. Ce fel de actiune introduce la instanta: actiune in tagada paternitatii sau actiune in contestarea recunoasterii de filiatie? Poate cere daune femeii? Daca este contestare si nu tagada, femeia are calitatea de parata?
dar dupa 18 ani, nu are fata de acel copil sentimente paterne? nu tine deloc la acel copil pe care totusi la crescut?...
Pe langa actiunea de tagada paternitate poate sa faca si o actiune in daune civile, pentru inselaciune impotriva acelei femei
Cu privire la sentimentele de care vorbeati: acest om a crescut timp de 18 ani, din care 5 ani singur (de la divort si pana in prezent) un copil care nu este al lui, pentru care, spre a-i oferi o familie, s-a despartit de prima sotie (casatorindu-se cu mama copilului) si, mai mult, copilul este retardat, creeaza si probleme, se vede cu ochiul liber ca are probleme psihice, omul s-a cam facut de ras in fata tuturor cu acest copil. Daca chiar era al lui, suporta consecintele dar asa, vi se pare normal sa ingrijeasca toata viata si sa plateasca toata viata "oalele sparte" de pe urma unei astfel de progenituri, cu care nu are nici o legatura ? Asa cum am spus, "celebra mama" nu numai ca l-a pacalit pe om, dar a si plecat in urma cu 5 ani si i-a lasat in grija exclusiva un copil care nu era al lui.
Intrebarea mea era insa daca actiunea in instanta trebuie sa fie "tagada paternitate" sau "contestare recunoastere de filiatie". Este problema calitatii procesuale a pretinsului tata biologic (copilul este nascut in afara casatoriei), adica la tagada acesta are sau nu are calitate procesuala activa, are dreptul sa introduca o astfel de actiune si mai este si problema termenului: Poate pretinsul tata biologic sa introduca o actiune in tagada dupa 18 ani de la nasterea copilului, respectiv recunoasterea acestuia la starea civila?
Este vorba despre contestarea recunoasterii de paternitate, intrucat este vorba despre o recunoastere de paternitate , deci a uni copil nascut in afara casatorei si recunoscut voluntar, si nu este incidenta in speta actiunea in tagada paternitatii care apartine sotului mamei, si care nu a facut o recunoastere propriu-zisa, aplicandu-se prezumtia legala de paternitate.
Actiunea in contestarea recunoasterii de paternitate poate fi pornita de orice persoana interesata, fiind imprescriptibila.
Nu cred ca se poate vorbi despre inselaciune, cat priveste obtinerea unor daune civile, este discutabil.
Paternitate
moonshadow
In cadrul unei casatorii, sotia ramane insarcinata cu un alt barbat.
Intervine un divort=D>.
Cum va putea acest \"alt barbat\", casatorindu-se cu mama ... (vezi toată discuția)