avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

paternitate

In cadrul unei casatorii, sotia ramane insarcinata cu un alt barbat.
Intervine un divort=D>.
Cum va putea acest "alt barbat", casatorindu-se cu mama copilului, sa dea numele sau copilului?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 15:48, 28 Decembrie 2009
Prin recunoasterea de paternitate!
Copilul conceput si nascut in afara de casatorie poate fi recunoscut de catre tatal sau;
Recunoasterea se face prin declaratie facuta la serviciul de stare civila, fie odata cu inregistrarea nasterii, fie dupa aceasta data; recunoasterea poate fi facuta si prin inscris autentic sau prin testament.

Buna ziua !
Prin actiunea in stabilirea paternitatii, care se poate intenta in termen de un an de la nasterea copilului. In cazul in care copilul a beneficiat de o prezumtie legala de paternitate prevazuta de art. 53, iar ulterior el si-a pierdut calitatea de copil din casatorie, termenul in care se poate introduce actiunea se calculeaza astfel: de la data ramanerii definitive a hotararii prin care s-a admis tagaduirea paternitatii sau contestarea recunoasterii de paternitate sau a hotatrarii prin care s-a anulat recunoasterea facuta de catre tata.
Convietuirea pretinsului tata cu mama, sau prestarea intretinerii de catre pretinsul tata, daca au inceput anterior implinirii termenului de un an de la nasterea copilului, sunt cauze de intrerupere a cursului prescriptiei, ceea ce inseamna ca termenul de un an se calculeaza de la data incetarii convietuirii sau incetarii prestarii intretinerii.
Pentru admiterea actiunii trebuie sa se dovedeasca: nasterea copilului, relatiile intime in timpul conceptiei dintre pretinsul tata si mama, precum si faptul ca din aceste relatii a rezultat copilul.
Dovada paternitatii se face prin orice mijloc de proba: martori, inscrisuri, marturii, prezumtii
Cu stima !
Probabil ca nasterea se va produce inaintea divortului. Poate actualul sot sa se interpuna recunoasterii copilului de catre tatal biologic dupa ce acesta se va casatori cu mama copilului?
Copilul ce se va naste (indiferent daca se naste inainte de divort sau dupa divort) va avea ca tata pe actualul sot al mamei (e un copil conceput in timpul unei casatorii).

Pentru ca un copil din casatorie (conceput sau nascut in timpul unei casatorii) sa poata fi recunoscut de un alt barbat, trebuie ca mai intai sa devina un copil din afara casatoriei. (altfel recunoasterea nu produce efecte).

Pentru a deveni copil din afara casatoriei este nevoie de admiterea unei actiuni de tagada de paternitate. Abia dupa obtinerea unei hotarari judecatoresti de admitere a actiunii de tagada de paternitate putem discuta despre posibilitatea recunoasterii copilului de catre alt barbat sau despre stabilirea paternitatii fata de alt barbat

Etapele acestea ar putea fi "arse" doar daca mama se casatoreste cu tatal biologic inainte de nasterea copilului. In acest caz copilul va fi conceput intr-o casatorie si nascut in alta. Iar conflictul de paternitate se rezolva in sensul ca cel de-al doilea sot va fi tatal (in baza legii, fara sa mai fi nevoie de tagada, de recunoastere, de stabilire de paternitate)
Ultima modificare: Luni, 28 Decembrie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citatie de la procuror in legatura cu paternitatea ararin ararin S-a nascut un copil, dupa divortul parintilor, dar conceput in timpul casatoriei, a carui tata este fostul sot al mamei, dupa cum spune legea. Un alt barbat, ... (vezi toată discuția)
Contestarea filiatiei/recunoasterii miruna.c miruna.c A s-a casatorit cu B, B fiind insarcinata in 6 luni A stia ca nu este tatal copilului, totusi, il recunoaste trecandu-l pe numele lui Acum B introduce ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea nasterii la starea civila cool123 cool123 buna ziua, am inteles ca nasterea se inregistreaza la termen de 14 zile la starea civila pe raza careia a avut loca nasterea, respectiv sectorul unde se afla ... (vezi toată discuția)