avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbarea numelui tatălui în certificatul de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbarea numelui tatălui în certificatul de naștere

Bună ziua,am un băiețel de 9 ani,in certificatul de naștere este recunoscut de un bărbat care nu este tatăl lui biologic. Acum cel care îi este tată vrea să îl treacă pe numele lui,ce e de făcut? Vă mulțumesc
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 19:06, 14 Septembrie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acțiune in contestarea recunoașterii de paternitate. (dacă într-adevar filiația s-a stabilit prin recunoaștere).
Dacă filiația s-a stabilit prin intermediul prezumției de paterniate (bărbatul din act era soț al mamei) atunci vorbim despre altă acțiune.
Ultima modificare: Joi, 14 Septembrie 2017
romascanu, moderator
Buna ziua,
Conform art. 429 C.Civ. TATAL BIOLOGIC poate porni o actiune in tagada paternitatii solicitand sa se stabileasca ca el este tatal copilului si sa fie trecut in certificatul de nastere.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
dle Kiritescu,
2017 - 9 ani = 2008. Or, la vremea aceea nu exista Noul cod civil din care citati. (NCC se aplică numai în cazul copiilor născuți după intrarea lui în vigoare).

În plus, utilizatorul vorbește despre recunoaștere. Și cum ziceam: dacă filiația s-a stabilit prin recunoaștere, atunci acțiunea este de contestare a recunoașterii.
Dacă utilizatorul ne va mai povesti și altceva, vom mai vedea. Deocamdată nu pot ghici in frunzele mele de ceai dacă mama și tatăl din acte or fi fost soți la data concepției/nașterii copilului. (numai în acest caz putem vorbi de tăgadă de paternitate).
Ultima modificare: Joi, 14 Septembrie 2017
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cererea efectuãrii testului de paternitate dupa 14 ani paramore paramore Bună! Se poate cere de către tată efectuarea unui test de paternitate dacă minorul a împlinit deja vârsta de 14 ani? Copilul a fost conceput ... (vezi toată discuția)
Test adn cerut de posibilul tata Ciocar Ciocar Dacă în timpul căsătoriei a existat o relatie extraconjugală din care rezulta un copil,recunoscut de situl amantei si ea fiind căsătorită, cum pot afla ... (vezi toată discuția)
Test de paternitate Adipetre94 Adipetre94 Buna ziua de curand fosta prietena a nascut.stiu ca este capilu meu dar nu ma lasa sa-l vad ne-am certat si nici nu vrea sa ma vada.Avand in vedere ca sta cu ... (vezi toată discuția)