avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Fondul de garantare
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Fondul de garantare

In iulie 2015 am avut un accident rutier in urma caruia unul din 4 pasageri a ramas paralizata. La momentul acela am despagubit victima cu o suma de bani si a retras plangerea penala renuntand la orice alta pretentie materiala. A deschis insa un proces civil si solicita asiguratorului despagubiri de 200000 euro. Asiguratorul a dat faliment si, din ceea ce ni s-a spus, fondul de garantare despagubeste pana la 100000 euro in aceasta situatie.
In cazul in care prin hotarare judecatoreasca se decide despagubirea cu cei 200000 de euro fondul de garantare poate solicita celui care a produs accidentul (avand in procesul civil calitatea de intervenient fortat) sa plateasca diferenta de 100000 euro? Fondul de garantare ma poate executa silit daca nu am posibilitatea sa plateasca aceasta suma? Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 22:30, 24 Ianuarie 2017
Cum a renuntat la orice alte pretentie materiala? In scris?
In cazul in care a renuntat in scris, din pacate ramane cu ceea ce ati platit dumneavoastra.
In cazul in care nu renunta la pretentii materiale, avea dreptul si la renta lunara!
Pacat ca in asemenea situatii victimele nu sunt informati corect despre drepturile lor!
In cazul in care instanta civila omite greseala sa nu observe ca a renuntat la pretentii materiale, pe dumneavoastra nu va poate obliga sa mai platiti victimei, deoarece in data accidentului ati avut o polita RCA valabila ( daca ati avut ), iar in asemenea evenimente asiguratorul raspunde si despagubeste victimele.
Poate i-a deschis cineva ochii. Una este despagubirea materiala si alta despagubirea morala.
Daca a renuntat la daune materiale, inseamna ca nu va mai putea pretinde decat daune materiale de dupa declaratie si daune morale in termen de 3 ani de la data producerii accidentului. Are acest drept. La cazuri complicate se poate redeschide oricand un dosar civil pana la implinirea a 3 ani. Exista astfel de cazuri judecate prin instanta si victima a castigat.
La asemenea cazuri se poate oricand ca sa se acorde ca si daune morale 200.000 euro, nefiind o pretentie exagerata.
Daca FGA acorda doar 100.000 euro cu diferenta de suma victima se va inscrie la masa credala. Nu au drept sa ceara de la dvs.
Din alt punct de vedere, avizarile la FGA se putea face pana la sf lui iulie 2016 (parca), dupa aceea se iau in considerare doar acele dosare care se solutioneaza de Parchet (penal, etc) dupa aceea data. Daca actiunea civila a fost facuta cu mult dupa inchiderea penalului si dupa 1 aug 2016 exista toate sansele ca instanta sa Respinga actiunea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier lorelay_k lorelay_k Am fost implicata intr-un accident rutier in care eu sunt partea pagubita. Persoana vinovata s-a dovedit, de catre politie, ca nu are permis de conducere, are ... (vezi toată discuția)
Fata moarta in accident auto. Imparatul Imparatul Mama fetei, este parte civila intr-un proces, in care fata i-a fost omorata, prin ucidere din culpa. A fost introdus in cauza, garant Fondul de protectie a ... (vezi toată discuția)
Mama a fost accidentată grav pe trecerea de pietoni, dar dosarul s-a lungit și asigurătorul e acum în insolvență. se mai pot recupera daunele? IannysBianca IannysBianca Buna seara,in urma cu un an si jumatate mama mea a fost victima unui accident rutier pe trecerea de pietoni. A primit 85 zile de ingrijiri medicale,ideea este ... (vezi toată discuția)