avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Facilitati angajator
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Facilitati angajator

Buna seara.As dori sa stiu ce facilitati are angajatorul daca angajeaza o persoana cu varsta de peste 45 de ani si la cine trebuie sa se adreseze pentru demersuri.
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:32, 22 Ianuarie 2017
Legea 76/2002
art.85
(1) Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată sau tineri NEET primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 900 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
.....
(4) Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2) anterior termenului de 18 luni sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a încetat raportul de muncă sau de serviciu anterior termenului menţionat, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din motivele prevăzute la art. 83 alin. (2).
.....


Norme de aplicare a Legii 76/2002
art.59
(1) Pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 85 din lege, angajatorii vor încheia cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 12 luni de la data angajării persoanelor, o convenţie potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 19.
(2) Termenul prevăzut la alin. (1) este termen de decădere din dreptul de a beneficia de măsurile de stimulare prevăzute la art. 85 din lege.
(3) În vederea încheierii convenţiei prevăzute la alin. (1) angajatorii vor depune o declaraţie pe propria răspundere, dată prin reprezentantul legal, din care să rezulte că nu se află în una din situaţiile prevăzute la art. 85 alin. (6) din lege, precum şi următoarele documente:
........
B. pentru şomerii în vârstă de peste 45 de ani:
a) actul de identitate (copie);
b) actul în baza căruia au fost încadraţi în muncă (copie);
.......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilitati angajare geobad64@yahoo.com geobad64@yahoo.com Bună ziua! Am 54 de ani, și vreau sa știu dacă firma la care doresc sa ma angajez poate beneficia de subvenția pt asigurările sociale (vezi toată discuția)
Angajare persoane de peste 55 ani Vladu12 Vladu12 Daca angajez o persoana de peste 55 ani care a terminat somajul primesc facilitati de la stat ? (vezi toată discuția)
Angajare somer peste 45 ani bastti bastti Buna Oare ce trebuie depus la somaj pentru obtinerea unui salariu minim brut , daca am angajat un somer de peste 45 ani ? Multumesc frumos (vezi toată discuția)