avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Sanctiuni rutiere - legalitate
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Sanctiuni rutiere - legalitate

Buna dimineata! va supăun atentiei dvs urmatoarea speta:
Eram stationat de cca.1h in masina personala,noaptea tirziu,cu motorul pornit pentru a ma incalzi si incerca sa dorm.Am fost legitimat de politia de la ordinea publica,pus sa suflu in etilotest,dus la spital pentru recoltare singe in vederea stabilirii alcoolemiei.Aparatul etilotest a dat eroare de trei ori consecutiv,iar la spital am refuzat sa mai dau singe.dosar penal art.337 cod penal si refuz de a sufla in etilotest.A procedat legal politistul?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 06:44, 12 Februarie 2017
Din relatarea dvs. se deuce ca erati intr-o cursa. Erati oprit probabil in afara unei localitati. Politia rutiera are dreptul sa verifice daca va aflati sub influenta bauturilor alcoolice. In cazul in care indicatia etilotestului este peste 0.4 sunteti condus la spital pentru recoltarea probelor biologice. Intrucat etilotestul indica eroare ati fost condus la spital. Refuzul recoltarii probelor biologice constituie infractiune. Agentul de politie a procedat legal.
buna seara!eu stationam,ori legea sanctioneaza conducerea pe drumurile publice.asadar,ramine la lumina si intelepciunea judecatorului.
Buna ziua! in ce situatie se poate elibera de catre politia rutiera dovada inlocuitoare cu drept de conducere 24ore_
cioan a scris:

Din relatarea dvs. se deuce ca erati intr-o cursa. Erati oprit probabil in afara unei localitati. Politia rutiera are dreptul sa verifice daca va aflati sub influenta bauturilor alcoolice. In cazul in care indicatia etilotestului este peste 0.4 sunteti condus la spital pentru recoltarea probelor biologice. Intrucat etilotestul indica eroare ati fost condus la spital. Refuzul recoltarii probelor biologice constituie infractiune. Agentul de politie a procedat legal.


Articolul pe care-l invocati suna cu totul altfel:

Art.88.
(6) Persoana care conduce un autovehicul sau tramvai, testata cu un mijloc tehnic certificat ca având o concentratie de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligata sa se supuna recoltarii probelor biologice sau testarii cu un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic.

Obligativitatea pare a fi doar daca este o concentratie peste 0,40 mg/l.

Articolul acesta este despre refuz:
Art.87.
(5) Refuzul, împotrivirea sau sustragerea conducatorului unui autovehicul sau al unui tramvai ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autoritatii competente, aflat în timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, de a se supune recoltarii probelor biologice sau testarii aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezentei de produse sau substante stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Cred ca e discutabil acest refuz, daca exista un martor care poate confirma ca cel in cauza s-a supus "testarii alcoolemiei in aerul expirat" si nu a iesit un rezultat de 3 ori. In art. 87 nu este detaliat cazul in care aparatul ar avea probleme, iar refuzul cred ca e vazut la oricare dintre teste, nu spune ca "recoltarii probelor biologice si testarii aerului expirat" ci sau intre cele doua teste.

Dar hai sa facem abstractie de lege. Daca ar fi valabila treaba ca daca nu merge etilotestul automat trebuie sa mergi la spital pentru probe de singe,atunci inseamna ca agentul rutier ar putea si sa opreasca ,dupa treaba asta, adica dupa descoperirea faptului ca nu-i merge jucaria, pe oricine in trafic si sa invite la spital pentru recoltare probe biologice. Pur si simplu se statueaza un drept al politistului de a duce orice conducator de vehicul la recoltare probe biologice, pe baza simplei sale declaratii ca etilotestul nu functioneaza.

Suna ciudat ? Mie asa imi pare. Stiu ca in cazul cu pricina politistul spune ca s-a refuzat proba cu etilotestul si ca ar fi nevoie de un martor care sa confirme povestea d-lui C11.

Insa treaba cu hai imediat la spital mi se pare ilegala si hilara, sunt oameni in trafic care ar putea fi adusi pe baza unei simple suspiciuni. Imi si imaginez coada la spital pentru asa ceva, doar pe baza impresiilor unui agent rutier. Nu cred ca asta ar fi spiritul legii.

Oricum, eu nu inteleg de ce dl. C11 nu s-a supus recoltarii probelor bologice.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Februarie 2017
latka, utilizator
am refuzat pentru ca doctorita a vorbit urit ,a zis iesiti dr...cu afara de aici.prietena congelase in masina,pentru ca in momentul in care m-a tras jos din masina mi-a scos si cheia din contact.va rog sa ma credeti ca asa a fost.sper sa aiba si procuroru acelasi rationament ca si al dvs.multumesc!

Alte discuții în legătură

Recoltare probe biologice hashas hashas La o alcoolemie de 0.4 mg% la etilotest este necesara recoltarea de probe biologice? In caz de refuz de recoltare de sange pot exista consecinte penale? (vezi toată discuția)
Alcol la volan florin17 florin17 intrebare de 1000 de puncte, am suflat in aparatul alcoltest unde a iesit o,87 dar nu am mers la spital, cum iese pana la urma ? (vezi toată discuția)
alcooltest NarcisaDaiana NarcisaDaiana Daca am fost testat cu aparatul firmei Petrofac,nu trebuia sa ma duca la recoltare de probe biologice?? (vezi toată discuția)