1. Daca am demisionat in februarie (la acest angajator am lucrat 12 luni) dar pana in septembrie (data nasterii) nu obtin venituri impozabile, mai beneficiez de indemnizatie crestere copil?
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......
Prin urmare, trebuie sa aveti realizate venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit
cel putin 12 luni in perioada octombrie 2015 - septembrie 2017.
Daca aveti , atunci beneficiati de indemnizatia pentru CCC.
2. Veniturile din dividende le pot incasa inainte si in timpul concediului de crestere copil fara sa ma afecteze la plata indemnizatiei?
Incasarea de venituri din dividende , inainte sau in timpul CCC, nu va afecteaza dreptul de a beneficia de indemnizatia pentru CCC.
3. Daca voi plati darile la stat obligatorii insa fara a obtine un venit impozabil afecteaza plata indemnizatiei?
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale. Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu are legătură cu contribuţiile de asigurări sociale la bugetele aferente acestora, ci se acordă în raport cu efectuarea sau nu a unei activităţi profesionale ori existenţa uneia sau mai multor perioade asimilate prevăzute de OUG nr. 111/2010.